AKO VOLITE ŽIVOT - IZBEGAVAJTE OVE SASTOJKE HRANE!

Autor: Republika

Lifestyle

07.07.2018

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nebrojeno puta do sada smo čuli da treba maksimalno oprezno da čitamo deklaracije na proizvodima - između ostalog, to može ozbiljno da utiče na kvalitet života, a na duže staze može i trajno da ugrozi naše zdravlje. Zato je izuzetno bitno da ako primetite neki od ovih sastojaka na deklaraciji, probate da se uzdržite od kupovine proizvoda koji ih sadrži.

RepublikaFoto: pixabay.com

Šećer

Ako se u bilo kakvom obliku javlja kao jedan od prva tri sastojka proizvoda, taj proizvod treba izbegavati u potpunosti.

Veštački zaslađivači

Tačno je da ova vrsta zaslađivača ne sadrži nikakve kalorije, ali njihovo negativno dejstvo znatno prevazilazi njihovu korisnost u dijeti. Povezuju se sa dijabetesom tipa 2 i povećanim unosom kalorija - veštački zaslađivači oko 700 puta jači su od prirodnih šećera, pa izaizvaju veću potrebu za slatkim.

RepublikaFoto: pixabay.com

Fruktozni sirup

Fruktozni sirup obično ukazuje na to da je hrana prerađena i da obiluje veštačkim zaslađivačima. Hleb, kolači, kečap i dresing za salatu najčešće sadrže ovaj sastojak.

Trans masti

Veštačke nezasićene masti obično se dodaju prehrambenim proizvodima kako bi im se produžio rok upotrebe. Nažalost, u isto vreme povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Foto: pixabay.com

Karamel boja

Iako su istraživanja koja su uputila na kancerogeno dejstvo karamel boje vršena na životinjama, najbolje je izbegavati proizvode koji sadrže ovaj sastojak.

Mononatrijum glutaminat

Ova namirnica najzastupljeniji je pojačivač ukusa, ali izaziva zavisnost od hrane i gojaznost.

Karaginan

U pitanju je supstanca za zgušnjavanje koji se može naći u mleku i mlečnim proizvodima i još nije u potpunosti dokazano da li je bezbedna za upotrebu ili ne. Zato je najbolje izbegavati je. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading