Ovaj sok pre upotrebe morate da zaledite u frižideru

Autor: Republika

Lifestyle

13.06.2018

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sok od pomorandže je mnogo zdraviji kada se zaledi pa odledi, tvrde naučnici.

RepublikaFoto: pixabay.com

Naučnici su otkrili da telo može da apsorbuje mnogo više antioksidanata iz soka pomorandže kada se voće odledi, nego kada se pije svež ili pasterizovan sok, piše Dejli mejl. 

Kada se prirodan sok pomorandže zaledi a potom odledi, hranljive materije đusa se razdvajaju na sitnije čestice. 

Ovi delovi, pod nazivom karotenoidi, deluju snažno protiv raka, pretvoraju se u vitamin A, imaju antiupalno dejstvo i jačaju imuni sistem. Smatra se i da mogu da spreče bolesti srca. 

Naučnici sa Univerziteta u Sevilji su ispitivali kako zaleđivanje ili pasterizovanje (sterlizacija toplotom) soka od pomorandže deluje na antioksidante. Oni smatraju da zaleđivanje, koje se sprovodi u industriji hrane kako bi se povećala trajnost namirnice, povećava zdravlje soka. 


Istraživači se nadaju da će svoju teoriju testirati van labaratorije. Studija se fokusira na ono što naučnici zovu bioprihvatljivost antioksidanasa - odnosno njihovu mogućnost apsorbovanja iz hrane u krv, putem creva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading