Ako prženu hranu spremate na ovaj način, MANJE JE ŠTETNA!

Autor: Republika

Lifestyle

02.05.2018

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koliko god neka hrana iziskivala prženje u dubokom i vrelom ulju, savet mnogih zdravstvenih stručnjaka je da izbegavamo ovaj način pripreme. Ili bar da tražimo načine da umanjimo masnoću.

RepublikaFoto: pixabay.com
Pomfrit, slani greh

Kao jedna od glavnih štetnih stvari kod prženja hrane navodi se akrilamid, hemijski spoj spoj koji nastaje prilikom prženja i pečenja namirnica koje sadrže skrob na visokim temperaturama. 

Stručnjaci iz oblasti ishrane objašnjavaju da upravo kada dođe do ovog spoja, hrana poprima zlatno-smeđu bojuzbog koje ima ukusniju aromu. Ipak, oni tvrde da je akrilamid najveći uzročnik povećanja rizika od raka, te ova hrana automatski važi za jednu od najnezdravijih. 

Osim što nas savetuju da biramo vrstu ulja koja podnosi visoke temperature, poput palminog, oni savetuju da vodimo računa o vremenu prženja namirnica, piše superžena.

Trik je da hranu koju pripremamo prestanemo termički da obrađujemo u trenutku kada poprimi blago zlatno boju – ne pržite je do kraja, piše superžena.

Na ovaj način ćete smanjiti njenu štetnost. Dodatni savet je da nakon prženja uvijemo, npr. meso, u paprine ubruse na kojima će se skupiti sva masnoća iz ulja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading