KAKO DA SPREMITE PRŽENU HRANU, A DA OSTANE ZDRAVA!
I vrapci na grani verovatno već znaju da je pržena hrana najštetnija za ljudsko zdravlje. Ali, postoji rešenje!
Foto: pixabay.comRazlog tome jeste stvaranje akrilamida, hemijskog jedinjenja koje prirodno nastaje tokom termičke obrade hrane koja sadrži skrob pri visokim temperaturama, što uključuje prženje, pečenje i industrijsku preradu.
Kada se stvori akrilamid, hrana poprima onu divnu smeđu boju, po kojoj smo navikli da ocenjujemo da li je jelo gotovo, čak se i ukus baš tada poboljšava.
Foto: pixabay.comAli, naučnici veruju da redovno unošenje akrilamida povećava rizik od razvoja raka, pa se savetuje potpuno izbacivanje pržene i prepečene hrane. Ipak, postoji jedan trik da i ovako spremljenu hranu očuvate značajno zdravijom!
Sve što treba da uradite jeste da prekinete termičku obradu u trenutku kada hrana dobije zlatno smeđu boju, i da izbegavate "reš" pečene namirnice.
Ipak, čak i tada, trudite se da konzumirate što više svežeg povrća umesto termički obrađenog, osim kada je u pitanju kuvanje.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.

Komentari (0)