PREPORODITE ORGANIZAM: Pijte kefir!
Zbog lake svarljivosti i pospešivanja apetita, kefir je pogodan za ishranu rekonvalescenata i iznurenih osoba. Delotvoran je i u lečenju želudačnih i crevnih tegoba, nekih bubrežnih bolesti, jetre.
Foto: pixabay.comMežu brojnim prerađevinama mleka, gorkasto kiselkasti kefir zauzima posebno mesto. Još davne 1887. godine priznat je kao lekovito sredstvo protiv plućne tuberkuloze. Zbog lake svarljivosti i pospešivanja apetita, pogodan je za ishranu rekonvalescenata i iznurenih osoba. Delotvoran je i u lečenju želudačnih i crevnih tegoba, katara, odnosno zapaljenja creva, pojedinih bubrežnih bolesti, jetre.
Bez problema može da se konzumira u prilično velikim količinama, od litar do litar i po dnevno. U kefiru ima dosta vitamina B koje stvara kvasac. Ima znatno veću svarljivost nego obično mleko. Primera radi, sirovo mleko se u želucu zadržava 7,5 sati, a kuvano 7. Kefir dobijen iz masnog mleka u želucu se zadržava 4,5 časa, a iz obranog samo tri sata.
Foto: pixabay.comKefir predstavlja izvrsno hranljivo i lekovito sredstvo za odojčad i decu sa lošim varenjem, lošom stolicom, kao i za poboljšanje opšteg stanja organizma. Zato ga treba što više koristiti u ishrani najmlađih.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.

Komentari (0)