RUSKI RECEPTI ZA PROLEĆNE ALERGIJE: Kopriva i đumbir pobeđuju polen

Lifestyle

11.04.2018

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Terapiju prirodnim preparatima najbolje je započeti bar nedelju dana pre početka sezone alergija i nastaviti s primenom tokom celog perioda izlaganja alergenima, savetuje dr Malahov.

RepublikaFoto: pixabay.com
Oni koji su osetljivi na polen reaguju već krajem februara i njihove muke mogu da potraju i do oktobra

Proleće, topliji dani i cvetanje biljaka, iako pozitivno utiču na raspoloženje, kod brojnih osoba izazivaju poteškoće zbog polenske alergije. Ove muke, prema rečima stručnjaka, osim lekovima, rešavaju se i receptima od koprive, crnog luka, đumbira, kurkume...

Oni koji su osetljivi na polen raznih vrsta šiblja, breze, topole, hrasta, lipe, pa i voća reaguju već krajem februara i njihove muke mogu da potraju i do oktobra. Pojava polenske alergije uslovljena je sezonom polinacije biljke, na čiji je cvetni prah bolesnik alergičan. Alergija se javlja kao reakcija imunološkog sistema na polen koji se udiše ili sa kojim se dolazi u neposredan kontakt.

MOŽE BITI SMRTONOSNA

- Pored terapije lekovima, ovaj problem se može rešiti i prirodnim putem pomoću prirodnih preparata. Ovu vrstu terapije najbolje je započeti bar nedelju dana pre početka sezone alergija i nastaviti s njenom primenom tokom celog perioda izlaganja polenu. Jedan od recepata je da u čašu toplog mleka dodate kašičicu meda i pola kašičice rendanog đumbira. Dobro promešajte i pijte uveče pred spavanje - savetuje dr Genadij Malahov, ruski dijetetičar.

Pulmolozi upozoravaju alergične da se na vreme jave lekaru jer simptomi alergija mogu biti smrtonosni.

- Građani koji su alergični na polen moraju se javiti lekaru čim osete pogoršanje zdravstvenog stanja. Usled pojačanih simptoma alergije, često dolazi do učestalog suvog kašlja koji izaziva gušenje i, ako se ne zatraži savet lekara, može doći do neposredne smrti - kaže dr Darko Knežević, načelnik Alergologije u Zavodu za bolesti pluća.

UNAKRSNE REAKCIJE

On ističe da je najveći problem alergija nosa, očiju i bronhijalne astme.

Alergični na polene trava, kao što su ježevica, rudača i popino prase, najviše tegoba osećaju tokom maja i juna, dok osobe čiji imunološki sistem reaguje na polene pelina, niskog i visokog korova i bokvice, najveće probleme imaju od jula do kraja septembra, čak i tokom oktobra. Nažalost, čovek može da bude alergičan na polen nekoliko različitih biljaka, a nisu retke ni unakrsne reakcije u okviru jedne vrste.

Ruski recepti za borbu protiv alergije na polen

Kopriva

Za terapiju i prevenciju alergija preporučuje se list i koren koprive. List koprive se bere kad je mlad i zdrav, suši se u hladu u tankom sloju da bi sačuvao zelenu boju. Koren je najbolje vaditi u jesen, tada se opere od zemlje i suši u sušari ili na suncu. List koprive sadrži hlorofil, tanin, karotenoid, fitosterol, vitamine C i K, kao i organske kiseline (mravlja i limunska), sluz i mineralne soli. Kopriva jača imunitet, a upravo narušena otpornost organizma smatra se ključnim uzrokom alergija kojem doprinose i prevelika upotreba kozmetike i kućne hemije.

Recept: za prevenciju alergija preporučuje se od 20 do 30 kapi koprive jednom dnevno (u vodi ili soku). Za lečenje, kao dopuna redovnoj terapiji, isti broj kapi treba da se pije od dva do tri puta na dan.

RepublikaFoto: pixabay.com

Čaj od ginko bilobe i đumbira

Ginko biloba i đumbir pomažu u slučaju astmatičnih i alergijskih procesa. Ginko se najčešće koristi u vidu čaja ili suplementa. Od đumbira se može praviti čaj, a najbolje ga je kombinovati sa medom. U čašu toplog mleka dodajte kašičicu rendanog đumbira i kašičicu meda. Popijte mešavinu pre spavanja, što važi samo za one koji nisu alergični na med.

RepublikaFoto: pixabay.com

Vitamin C i kvercetin

Imuni sistem jača vitamin C, koji deluje kao prirodni antihistaminik. U svakodnevnu ishranu treba uvrstiti što više voća i povrća koja sadrže vitamin C: crvene paprike, kivi, dunje, jagode, kupus, spanać, brokoli... Preporučena doza C vitamina iznosi do dva grama dnevno. Beli luk treba konzumirati što više, posebno kad je rinitis praćen začepljenim nosem i otežanim disanjem. Po jedan čen dnevno tokom nekoliko nedelja dovoljno će ojačati imunološki sistem i pomoći će kod alergena. Kvercetin je takođe prirodni antihistaminik, koji suzbija alergijske reakcije. Blokira sintezu i oslobađanje histamina. Ima ga u vinu, jabukama, citrusima, crnom luku, zelenom čaju...

RepublikaFoto: pixabay.com

Jogurt

Važno je da u frižideru uvek imate jogurt i da njime započnete dan, a najviše ga konzumirajte u periodu kad priroda pupi i cveta. Ovaj napitak jača imunitet, poboljšava metabolizam, ublažava svrab i kijanje. Američki naučnici medicinskog fakulteta u Tenesiju otkrili su da su probiotici u jogurtu zapravo ti koji smanjuju alergijsku reakciju. U slučaju da niste ljubitelj ovog napitka, dobra zamena su mu kiselo mleko, kao i drugi proizvodi bogati dobrim bakterijama.

RepublikaFoto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading