OFARBAJTE JAJA LUKOM, CVEKLOM I LIMUNOM: Prirodni sastojci su odlična zamena za boje iz kesice!

Autor:

Lifestyle

04.04.2018

03:14 >> 14:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Različito voće i povrće, kao i začini i dodaci za jelo, mogu vašim vaskršnjim jajima dati nijansu koju nećete tako lako naći u prodavnici.

RepublikaFoto: pixabay.com
Jaja možete ofarbati uz pomoć namirnica i začina

Ko ne želi da koristi kupovnu farbu za ukrašavanje vaskršnjih jaja, može da ih ofarba prirodnim bojama. Namirnice iz kuhinje mogu da posluže kao efikasna boja za jaja. Potrebno je samo da jaja kuvate zajedno sa povrćem i ostavite ih u toj vodi dok se ne ohlade. Boja može da bude manje ili više intenzivna, u zavisnosti od namirnice i količine koju stavite u šerpu.

O kreativnim cakama za farbanje jaja možete pročitati više klikom na ovu rečenicu.

ŽUTA Jaja skuvajte zajedno sa cvetovima kamilice, maslačka, listovima breze ili korom limuna. U vodu za kuvanje jaja možete dodati mleveni kumin ili jaja skuvati u čaju od kamilice. Bledožutu možete da dobijete ako jaja kuvate zajedno sa korom od pomorandže.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ

NARANDŽASTA Za narandžasto obojena jaja ljusku crnog luka, crvenu alevu papriku ili šargarepu skuvajte zajedno sa jajima. Sa ljuskom crnog luka možete staviti i latice ruža da biste dobili zelene ili žute ukrase. Ukoliko želite da vaša jaja imaju zlatnu nijansu, možete u proključalu vodu dodati kurkumu.

RepublikaFoto: pixabay.com

CRVENA Sok od cvekle iz konzerve, borovnice, ljuska crvenog luka, brusnice ili sok od šipka obojiće jaja u crveno.

RepublikaFoto: pixabay.com

SMEĐA Ukoliko želite da jaja budu braon, vodi za kuvanje jaja dodajte jaku tursku ili instant kafu, lišće i ljuske oraha, lišće hmelja, koru drveta šljive, ljusku crnog luka ili crni čaj, koru cvekle. Možete da koristite i zaslađivače poput cimeta ili dodatak za jelo poput čilija u prahu.

RepublikaFoto: pixabay.com

PLAVA Koristite sok od borovnice ili listove crvenog kupusa. Za plavo obojena jaja listove ljubičastog kupusa kuvajte zajedno s jajima ili jaja obojte sokom crnog grožđa.

RepublikaFoto: pixabay.com

ZELENA Listove spanaća i koprive skuvati zajedno sa jajima. Da biste dobili žućkastozelenu boju, jaja kuvajte 20 minuta sa korom žutih jabuka i sirćetom.

RepublikaFoto: pixabay.com

LJUBIČASTA Nijansu ljubičaste lavande možete dobiti tako što ćete jaja ofarbati sokom od grožđa. Boja će biti jača ako ostavite jaje da se osuši bez ispiranja. Lepu pink nijansu možete dobiti i ako jaja kuvate sa malinama. Možete koristiti i smrznute maline ili njihov sok. Sok od kupina doprineće da vaša jaja dobiju boju zrele šljive.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading