RECEPT ZA POSNI BUREK: Brzo i jednostavno se sprema, umesto MESA ide OVAJ sastojak!

Autor: M.O.

Lifestyle

28.11.2023

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ništa lepše nećete danas probati!

RECEPT ZA POSNI BUREK: Brzo i jednostavno se sprema, umesto MESA ide OVAJ sastojak!

Foto: youtube/printscreen/AlmazanKitchen

Burek je jelo koje je vremenom evoluiralo, menjajući svoj sastav i prilagođavajući se različitim kulturama i običajima ishrane. Tokom posta, kada je konzumacija mesa ograničena, burek se tradicionalno pravi od krompira i pečuraka, pružajući jedinstveni ukus i miris.

Burek u 16. veku: Pravila i specifikacije

Prvi zabeleženi dokument koji se odnosi na burek potiče iz 16. veka, za vreme vladavine sultana Bajazita Drugog. U ovom kanunu detaljno su navedeni sastojci i način pripreme bureka. Propisano je da se burek može praviti isključivo od ovčjeg mesa, crnog luka, masnoće, bibera i testa, uz precizno odmerene količine svakog sastojka. Takođe, zakonodavac je propisao i standarde čistoće za ulje i posude, ističući važnost higijene prilikom pripreme jela.

Kineski uticaj na recept za burek

Zanimljivo je da postoji dokument u kineskom priručniku za hranu namenjenom Kublaj Kanu, poslednjem Velikom kanu mongolskog carstva, koji sadrži recept za jelo pod imenom „Pieh-lieh kueh“ - kineski naziv za burek. Prema tvrdnjama istoričara i antropologa, ovaj recept za burek je u potpunosti identičan turskom receptu, što ukazuje na kineski uticaj na evoluciju ovog jela.

Sastojci: 

  • 500 g tankih kora
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 krompira
  • 400 g šampinjona
  • 3 kašike ulja
  • so
  • biber
  • suvi začin

 

Za premaz kora:

300 ml kisele vode

100 ml ulja
Republika

Foto: YouTube/Songülün Lezzet Durağı

 

 

Priprema


U zagrejano ulje (3 supene kašike) stavite crni luk i pržite. Dodati kafenu kašičicu soli i propržite crni luk par minuta.

Potom dodajte 2 narendana krompira (na krupnije rende) srednje veličine pa promešati. Zatim dodajte naseckane šampinjone, pobiberite i dodajte kašičicu suvog začina. Napravite mešavinu od kisele vode i ulja, dobro promešajte.


Nauljite tepsiju, poređajte kore kao na snimku, pa premažite pripremljenom mešavinom. Filujte burek, ređajte kore, premažite mešavinom za premaz, zatim ponovo filujte i tako u krug dok se sav materijal ne potroši.


Ubacite burek u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite 30-35 min. Kada je burek pečen, isecite ga i služite.

Prijatno!

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading