OTKRIVAMO: Ječam smanjuje šećer i holesterol u krvi

Autor:

Lifestyle

05.02.2018

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žitarica je puna vlakana, vitamina i minerala.

RepublikaFoto: pixabay.com
Od ječma možete da napravite i hranljivu masku za lice i ublažavanje bora

Koliko je konzumacija ječma neophodna organizmu, najbolje pokazuje podatak da su rimski gladijatori bili hranjeni ovom žitaricom kako bi bili izdržljiviji i snažniji. Ječam je sinonim za zdravu ishranu i najuniverzalnija je žitarica na svetu.

Vekovima stara, ova biljka je izvor vitamina, minerala i vlakana zbog čega se preporučuje da se svakodnevno konzumira bilo u vidu supe, kaše ili kao dodatak glavnom jelu. Zbog visoke koncentracije vlakana, ječam pospešuje varenje i održava povoljnu ravnotežu crevne mikroflore. Važi za namirnicu koja greje organizam u zimskim danima, ali i pomaže da se celo telo očisti od toksina u proleće.

Foto: pixabay.com
97 kalorija ima pola šoljice kuvanog ječma

Pomaže u smanjivanju holesterola i šećera u krvi. Prirodni ječmeni slad izvanredan je zaslađivač i odlična zamena za šećer. Ječmena sluz, koja nastaje pri kuvanju oljuštenog zrna, dijetalna je hrana kod bolesti grla i želuca. Ova žitarica pomaže i kod bolesti disajnih organa jer podstiče izbacivanje šlajma, smiruje kašalj i lagana je hrana za osobe koje imaju bolno grlo.

Od ječma možete da napravite i hranljivu masku za lice i ublažavanje bora. To ćete postići ukoliko u litru vode kuvate 20 grama ječmenog zrnevlja sve dok sasvim ne omekša. Zatim ga izgnječite u kašu i dobro pritisnite kroz gazu. Dobijenu kašu držite na licu 20 minuta. Uklonite je i na lice posle toga stavite obloge od proceđene tečnosti. Držite je na licu 10 minuta.

Ječam sadrži veoma malo masti. Pola šoljice kuvanog ječma ima samo 97 kalorija.

RECEPTI

Ječmena kaša

Potrebno:

  • ječam
  • voda

Priprema: Sipajte vodu u šerpu i u nju dodajte ječam. Vodite računa da je srazmera jedan na prema tri (1:3) u korist vode. Čim voda počne da ključa, smanjite vatru i nastavite lagano da kuvate 45 minuta. Da ne bi zagoreo, u šerpu povremeno dodajte pomalo vode, jer je ječam upija vrlo brzo. Kada se ječam dobro raskuva, sklonite šerpu sa vatre i ostavite da odstoji još 60 minuta kako bi dodatno upio preostalu vodu. Nakon toga ga dobro iscedite i poslužite. Ostatak ječmene kaše čuvajte u frižideru.

Biskviti od ječma

Potrebno:

  • 100 g ječmenih pahuljica
  • 100 g zobenih pahuljica
  • 100 g maslaca (najbolje kokosovog)
  • 100 g šećera
  • jaje
  • 10 g kvasca u prahu
  • 50 g pinjola
  • narendana kora limuna

Priprema: U posebnoj posudi penasto umutite jaje sa šećerom. Pahuljice pomešajte sa prahom kvasca i korom limuna, pa ih dodajte u smesu od jajeta. Dodajte pinjole i maslac, pa sve dobro promešajte dok se ne napravi čvrsta smesa. Izlijte je u kalup okruglog oblika i pecite 25 minuta na 180 stepeni.

Ječam s povrćem

Potrebno:

  • 200 g ječma
  • veći praziluk (oko 200 g)
  • 3 šargarepe
  • mala konzerva pelata (400 g) ili 3 paradajza
  • dl vode i soka od paradajza (pomešano)
  • 100 g kačkavalja
  • so, biber, origano, slatka mlevena paprika

Priprema: Praziluk dobro operite, iseckajte i dinstajte na malo ulja, pa pred kraj dodate narendanu šargarepu i još malo prodinstajte, dok ne omekšaju. Stavite soli i bibera po ukusu, slatke paprike i malo origana. Za to vreme skuvajte ječam i ocedite od vode. Kuvani ječam dobro izmešajte sa povrćem, pa polovinu sipajte u podmazanu vatrostalnu posudu. Na to poređajte polovinu isečenog pelata ili dva sveža paradajza isečena na kolutove. Stavite preostalu količinu povrća, pa opet poređajte paradajz i zalijte sa malo vode pomešane sa ostatkom soka od paradajza iz konzerve.

Čaj od ječma

U dva litra vode potopite pola kilograma ječma i ostavite da prenoći najmanje 12 sati. Ujutru dodajte nekoliko naseckanih smokvi i kuvajte na tihoj vatri oko 45 minuta. Nakon toga čaj možete da pijete topao ili hladan. Koristite ga za rastvaranje sluzi u plućima, za lakše iskašljavanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading