OTKRIVAMO: Kako da zaštite decu od salmonele!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deca, stariji ljudi i hronični bolesnici su najugroženiji. Posebno se čuvajte jela u kojima jaja nisu termički obrađena i pristojno odbijte radi sopstvene sigurnosti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ako u restoranu dobijete nedovoljno pečeno meso ili sirovo jaje, ne ustručavajte se da ga vratite

Stariji ljudi, hronični bolesnici i mala deca mnogo teže podnose zarazu od odraslih ljudi. Salmonela se najčešće prenosi rukama zaražene osobe, dodirivanjem sirove i kuvane hrane, zaraženim kuhinjskim priborom i držanjem hrane u neprikladnim uslovima. Najviše je ima u mesu, voću i jajima. Ovih dana se mnogo govori o ovoj bakterijskoj infekciji, koja može da izazove velike zdravstvene tegobe poput proliva, groznice, dehidracije i grčeva u stomaku. Postoji nekoliko načina kako da se odbranite od infekcije.

Foto: pixabay.com
Sveže meso čuvajte u širokoj posudi na donjoj polici u zamrzivaču

1. Važno je gde držite sveže meso. Kada kupite sveže meso, čuvajte ga u širokoj posudi na donjim policama u zamrzivaču. To je važno da krv s mesa ne bi kapnula na drugu hranu i da se tako izbegne opasnost od potencijalne zaraze.  

2. Higijena ruku je najvažnija. Operite ruke čim dođete u kontakt sa svežim mesom, prilikom pripreme hrane i još jednom kad završite s kuvanjem. Nemojte u isto vreme dirati sveže meso i decu. 

3. Stalno čistite kuhinju i pribor za kuvanje. Sveže meso dobro operite i prosušite pre kuvanja. Sve kuhinjske elemente koje ste koristili prilikom kuvanja dobro očistite i operite. Koristite dve daske za rezanje - jednu za meso, drugu za povrće. Drvene daske dobro operite deterdžentom i dobro isperite u vrućoj vodi.

4. Pazite da li je hrana dovoljno termički obrađena. Nemojte da jedete nedovoljno skuvano meso, jaja ili da pijete nepasterizovano mleko. Jaja uvek tvrdo skuvajte kako biste na minimum smanjili rizik od zaraze salmonelom. Meso ispecite, a sveže mleko dobro skuvajte.

5. Pazite na prenos sa uzročnika na rizične grupe. Izbegavajte direktan i indirektan kontakt reptila sa malom decom ili hroničnim bolesnicima.

6. Posebnu pažnju posvetite jajima. Čuvajte se jela u kojima jaja nisu termički obrađena. Uvek pitajte da li su u njima korišćena sirova jaja i pristojno odbijte radi sopstvene sigurnosti. U nekim restoranima možete pronaći tiramisu bez jaja upravo zbog sigurnosti.

7. Hrana u restoranu. Ako u restoranu dobijete nedovoljno pečeno meso ili sirovo jaje, ne ustručavajte se da ga vratite. Vaše zdravlje je bitnije od pristojnosti. Meso u sredini mora biti dobro pečeno ili kuvano, svuda iste, izjednačene boje, a ne ružičasto ili krvavo u sredini.

Foto: pixabay.com
Redovno perite voće i povrće pre upotrebe

8. Sprečite rizik iz voća i povrća. Voće i povrće redovno perite pre upotrebe, a za malu decu i oljuštite. Potom očistite prostor na kom ste ljuštili i čistili voće i povrće.

9. Izbegavajte kontakt s pilićima. Pilići mogu da zaraze celu okolinu izmetom. Posebno treba obratiti pažnju na to da deca ne dođu u kontakt s bakterijom držanjem ili maženjem pileta.

10. Pravilno skladištite hranu. Skuvanu hranu stavite u frižider ili zamrznite dva sata nakon kuvanja. Svaki sledeći put kada budete jeli tu hranu, zagrejte je do vrenja, a potom jedite.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading