OVO JE NAJOTROVNIJI SIR NA SVETU: Opasan je po ljudski život, a evo gde se pravi!

Autor:

Lifestyle

07.05.2022

12:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Casu Marzu sa Sardinije može da ugrozi ljudski život.

OVO JE NAJOTROVNIJI SIR NA SVETU: Opasan je po ljudski život, a evo gde se pravi!

Foto: pixabay.com

Casu marzu, sir koji se pravi na italijanskom ostrvu Sardinije, egzotičnog ukusa, ali crvi koji stvaraju kremastu masu mogu da uđu u organe i ugroze ljudski život.

Unutar neprohodnih planina ovog ostrva pastiri proizvode casu marzu, sir pun crva koji je 2009. godine Ginisov svetski rekord proglasio najopasnijim sirom na svetu.

Sirne muve polažu jaja u pukotine koje se formiraju u siru. Crvi se izlegu, prolazeći kroz kremastu masu, vareći proteine u procesu i pretvarajući proizvod u meki kremasti sir, prenosi CNN. 

Zatim trgovac sirom otvara vrh - koji crvi gotovo da nisu dotakli - da bi izvukao kašiku kremaste poslastice. Ti crvi se provijaju kroz sir.

Marzu ima intenzivan ukus sa podsećanjem na mediteranske pašnjake i začinjen sa ukusom koji ostaje satima. Neki kažu da je to afrodizijak. Drugi kažu da bi to moglo biti opasno po ljudsko zdravlje jer bi crvi mogli da prežive ugriz i da stvore mijazu, mikro perforacije u crevima, ali do sada nijedan takav slučaj nije povezan sa casu marzu.

Sir je zabranjen za komercijalnu prodaju, ali ga stanovnici Sardinije jedu vekovim. Kaže da se neki Sardinci zgražavaju na pomisao na casu marzu, ali drugi odgajani na slanom pekorinu bez stida vole njegove jake ukuse.

Arhaična kuhinja Kada turisti posete Sardiniju, obično završe u restoranu koji služi porceddu sardo, polako pečenog odojka, posećuju pekare koji prodaju pane carasau, tradicionalni somun hljeb od tankog papira, i upoznaju pastire koji proizvode fiore sardo, ostrvo pecorino sira. Ipak, ako ste dovoljno avanturistički raspoloženi, moguće je pronaći casu marzu. Ne treba ga posmatrati kao čudnu atrakciju, već kao proizvod koji održava u životu drevnu tradiciju i nagoveštava kako bi budućnost hrane mogla izgledati. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading