Morate da LEGNETE i mrtvi ste UMORNI posle obroka!? Pročitajte šta je HRANA KOMA i koliko je opasna! Možete je izbeći samo na JEDAN NAČIN!

Autor:

Lifestyle

13.04.2022

21:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije retka pojava da se nakon obroka osećamo letargično.

Morate da LEGNETE i mrtvi ste UMORNI posle obroka!? Pročitajte šta je HRANA KOMA i koliko je opasna! Možete je izbeći samo na JEDAN NAČIN!

Foto: Photo by Jarritos Mexican Soda on Unsplash

Ako je ovaj osećaj prisutan ponekad, nema razloga za brigu, ali ako se javlja svakondevno, naročito posle obilnog ručka ili večere, to može narušiti naše zdravlje.

Umor nakon obroka može biti posledica namirnica koje ste jeli ili navike u spavanju. Hrana koma, ili postprandijalna somnolencija, je stanje koje može doći nakon jedenja velikog obroka. Obično se opisuje kao osećaj ekstremnog umora ili letargije koji može trajati nekoliko sati.

Uzrok ovog problema

Da biste razumeli odgovor, važno je da znate šta se dešava u vašem probavnom sistemu kada jedete. Dok žvaćete, vaš želudac proizvodi hormon gastrin, koji pokreće proizvodnju probavnih sokova koji počinju da razgrađuju vašu hranu. Ta razgrađena hrana tada se kreće u tankom crevu jer creva oslobađaju hormon enterogastron koji reguliše krvotok. U međuvremenu, vaš pankreas oslobađa insulin koji pomaže vašem želucu da upije glukozu iz ugljenih hidrata u obroku. Istovremeno, insulin šalje u mozak različite aminokiseline, uključujući zloglasnu uspavanu hemikaliju poznatu kao triptofan.

Možda ćete primetiti da se ovo stanje ne javlja nakon svakog obroka. Postoji nekoliko razloga za to: obrok sa visokim ugljenim hidratima pokreće veću dozu insulina, zbog čega više triptofana ulazi u vaš mozak. Kada se to dogodi, triptofan se prvo pretvara u serotonin, zbog čega se osećate dobro, a potom i u melatonin, zbog čega se osećate pospano, piše Kurir.

Kako sprečiti ovaj osećaj

Jedite malo i često. Umesto da jedete velike obroke kada ste gladni, jedite češće, ali manje količine hrane svakih nekoliko sati kako bi nivo energije bio u ravnoteži. Malo voća ili orašastih plodova trebalo bi da utoli glad, ali i pružiti energiju.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading