Za najbolju revitalizaciju organizma posle (nezdrave noći) napravite jela po receptima iz knjiga Georgija Nazarova "Kuvar zdrave ishrane - slatkiši" i Kuvar zdrave ishrane - zimnica, poslastice, napici".
Foto: pixabay.com
Mešavina povrća će vas osvežiti i vratiti vam energiju
Čorba od mešanog povrća
Sastojci:
nekoliko listova kelja
nekoliko listova kupusa
mali koren paškanata ili peršuna
2 srednje glavice crnog ili crvenog luka
2 manje šargarepe
2 srednje cvekle
2 čajne kašike bosiljka
suva ljuta paprika
2 litra kvalitetne vode
Dodatak uz čorbu:
4 čena belog luka
1/3 čajne kašike tucane ljute paprike
malo bibera
navrh noža mlevenog kima
navrh noža đumbira
1/2 čajne kašike karija
navrh noža čilija
1/3 šolje kvalitetnog jabukovog sirćeta
Priprema:
Povrće za čorbu oprati - cveklu, paškanat i šargarepu oprati četkom, ali ne ljuštiti. Luku i cvekli odseći korenčiće (luk koristiti zajedno sa ljuskom). Povrće iseći, preliti vodom i dovesti do ključanja. Čim proključa, isključiti ringlu, dodati bosiljak i ljutu papriku, te ostaviti da odstoji poklopljeno još 20 minuta. U međuvremenu, pripremite u šolji dodatak za čorbu. U jabukovo sirće dodajte izgnječeni beli luk, kari, biber, tucanu ljutu papriku i čili, kim i đumbir. Sve dobro promešajte. Toplu čorbu, normalno samo tečni deo, sipajte u šolju, dodajte po ukusu navedeni dodatak.
Ledene čokoladne banane
Sastojci:
4 banane
3 šolje rendanih badema, oraha, lešnika i brazilskih oraha
1/4 čase mlevenog semena suncokreta
5-10 sitno
Foto: pixabay.com
iseckanih urmi
med ili malteks
mešavina mlevenog rogača, oraha i kakaoa
Priprema:
Banane oljuštiti i prepoloviti, rashladiti u zamrzivaču. U plitki tanjir staviti mleveno jezgrasto voće, urme i suncokret. U drugi tanjir staviti med ili malteks, pa svaku polovinu banane uvaljati u med ili malteks, zatim u smesu prvog tanjira, a na kraju u smesu rogača, oraha i kakaoa. Pre upotrebe rashladiti, ali ne zamrzavati u frizu.
Lešnik i kakao staviti u blender i izmiksati zajedno. Staviti smesu u činiju (odvojivši dve supene kašike za kasnije), dodati med i malteks i dobro promešati. Napraviti kuglice i uvaljati ih u lešnike pomešane sa kakaom.
Kolač od banana i suvog grožđa
Sastojci:
3 banane
3 supene kašike suvog grožđa
4 kašike cimeta
supena kašika meda ili malteksa
100 g mlevenih oraha
Priprema:
Banane izgnječiti pa dodati suvo grožđe, mlevene orahe, cimet i med. Sipati u činijice i pustiti da odstoji 10 minuta.
Pripremiti testo od integralnog, crnog i sojinog brašna sa gaziranom vodom i maslinovim uljem. Istanjiti ga oklagijom i iseći ga na više komada. Puniti komade testa narendanom bundevom, cveklom, dodati malo cimeta, meda ili malteksa. Dobro zatvorite testo prstima i staviti na šav na suvi pleh posut integralnim brašnom i zapeći u rerni. Za slanu varijantu punite testo rendanim krompirom, crnim lukom, kupusom, tikvicama, prazilukom, artičokama.
Sok od jabuke, šargarepe i cvekle
Sastojci:
Foto: pixabay.com
10 jabuka srednje veličine
2 šargarepe srednje veličine
cvekla srednje veličine
sok od 1/2 limuna
Priprema:
Iscediti sok od jabuke, šargarepe i cvekle, dodati sok od limuna. Redovna upotreba ovog napitka znatno pomaže kvalitetnijem funkcionisanju i čišćenju jetre, normalizaciji crvene mikroflore. Zahvaljujući obilju vitamina i sadržaja proteina, ima dosta uticaja na održavanje optimalne telesne težine, oporavak posle bolesti, operacije, kao i na stvaranje lepog i zdravog tela. Pomaže normalizaciji pH krvi, kao i jačanju nervnog i imunog sistema.
Komentari (0)