BEZ OVIH 6 NAMIRNICA TELO ĆE ZAKRŽLJATI: Ključ zdravlja nalazi se u retkim elementima kojih ima samo u ovoj hrani

Autor:

Lifestyle

06.01.2022

18:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove namirnice su pune vitamina i nutrijenata, pa dijetetičarka savetuje da ove godine definitivno budu deo vaše ishrane.

BEZ OVIH 6 NAMIRNICA TELO ĆE ZAKRŽLJATI: Ključ zdravlja nalazi se u retkim elementima kojih ima samo u ovoj hrani

Foto: pixabay.com

Početak nove godine je vreme kada mnogi od nas razmišljaju o promeni određenih navika i uvođenju nekih zdravijih.

Ukoliko je vaša novogodišnja odluka da ove godine budete zdraviji, počnite od toga što ćete se hraniti zdravije, a dijetetičarka Kim Rouz izdvaja namirnice koje bi obavezno trebalo da budu deo vaše ishrane.

Pasulj

Namirnica koja se u Srbiji često konzumira jedna je od najzdravijih namirnica koje možete da unesete. Bogata je vlaknima, pomaže u snižavaju holesterola, dobro deluje na creva i pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.

Laneno seme

- O njemu se s razlogom govori kao o superhrani. Sadrži dosta omega-3 masnih kiselina, nutrijenta koje telo ne može da proizvede - kaže dijeteričarka.

Ona ističe da su omega-3 masne kiseline važne jer snižavaju holesterol, dobro deluju na zdravlje mozga i srca.

Jaja

Dijetetičarka Kim Rouz kaže da su jaja jako važan deo zdrave ishrane.

- Bogata su proteinima, možete ih dodati u doručak, ruča ili večeru. Sa šest grama proteina i četiri grama masti u jednom jajetu prosečne veličine, ova jednostavna namirnica je sjajan izbor u bilo koje doba dana.

Ona ističe da jaja sadrže mikronutrijente, antioksidante, a pomažu i u regulisanju hipertenzije.

Grašak

- Ovu namirnicu često zanemarujemo, a sadrži tri grama proteina biljnog porekla na 100 grama. Za razliku od mesa, ne sadrži zasićene masti, ima zanemarljivu ukupnu količinu masti, kao i malo vlakana - poručuje Rouz.

Kinoa

Ova namirnica nije naročito popularna u Srbiji, mada se koristi više nego ranije. Reč je o "pseudo" žitarici koja je puna vitamina, nutrijenata i proteina, i samim tim je jedna od najzdravijih namirnica koju možete da jedete.

- Protein u kinoi sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, ne sadrži gluten i bogata je vlaknima - kaže dijetetičarka Trista Best.

Prema naučnim podacima, kinoa dobro deluje na zdravlje srca, creva i metaboličko zdravlje.

Kelj

Ovo lisnato zeleno povrće bogato je vitaminima A, B6 i C, kalcijumom, kalijomom, manganom i bakrom.

Sadrži dosta nutrijenata, a ima veoma malo kalorija – u jednoj šolji kelja ima samo 38 kalorija, što je čini sjajnom namirnicom koja treba da bude deo zdrave ishrane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading