NAVIKLI STE DA PAKUJETE HRANU U ALU FOLIJI: Pravite katastrofalnu grešku - evo šta se dešava čim umotate jelo

Autor:

Lifestyle

28.10.2021

12:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavno je inženjer biotehnologije Marija Rakić Ljubomirović ukazala na najčešće greške koje pravimo kada podgrevamo hranu i upozorila na jednu kojuu paktično dvi od reda pravimo - a to je da hranu prekrivamo folijom kada je zagrevamo.

Republika

Foto: pixabay.com

Hrana u foliji, ilustracija

Istostavilo se da ovaj predmet koji je zapravo veoma koristan u domaćinstvu i koristi se u raznorazne svrhe, kao prilikom pranja veša u veš mašini, može da bude veoma štetan.

Stručnjaci napominju da ni ostatke hrane koja je ostala od obroka, nikako ne treba umotavati u alu foliju. Kada još toplo jelo umotate, dešava se to da bakterije počinju naglo da se razmnožavaju jer ulazi previše vazduha, tvrde iz Ministarstva zdravstva u Vašingtonu.

Lindzi Maloun kaže da je uvek bolje hranu odložiti u posude sa poklopcima koje će sprečiti ulazak vazduha i sasmim tim razvoj bakterija. Najvažnije od svega jeste da se sačeka da se hrana u potpunosti ohladi pre nego što se stavi u posude. Tek onda ide u frižuder ili zamrzivač.

Najveća greška koju mnogi prave jeste i da hranu drže na sobnoj temperaturi, a ovo je posebno opasno za meso i mlečne proizvode. Svaku hranu koja je na sobnoj temperaturi stajala duže od nekoliko sati trebalo bi baciti jer su se bakterije sigurno razvile i ta hrana više nije bezbedna za jelo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Ma, jok

28.10.2021 14:26

Da je tako, ja bih odavno bio mrtav.

Linda

29.10.2021 18:06

@Ma, jok - Ihaaa, a ja? Uzela osamdesetu, napakovala se i napoklapala hrane, najela se sendvica, ma. Nekad plastika hit, sad otrov, otrov je i so, secer, ovo voce uzrok ovome, ono povrce truje ako se ugrije, a narod sve mladji umire. Eto meni ni Kovid nije nastetio. Pluca cista, srce, kazu lekari kao u studentice, ceo zivot jela i sarmu i suho meso naravno, i ribu i brokoli, sve izbalansirano.