NAJNEZDRAVIJA HRANA KOJU MOŽETE NABAVITI: Ukoliko vam je stalo do zdravlja, NIKAKO ne jedite OVE namirnice!

Autor:

Lifestyle

27.10.2021

10:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedostatak važnih, hranljivih sastojaka može znatno da ošteti naše zdravlje, zato bi ishrana trebalo da bude uravnotežena, a izbor hrane pametan.

Republika

Foto: pexels.com

Kada planirate obrok, birajte one namirnice koje koje će vam pružiti energiju za sve dnevne obaveze (Foto: Ilustracija)

Kada planirate obrok, birajte one namirnice koje koje će vam pružiti energiju za sve dnevne obaveze, ali i nutritijente i vitamamine koji su organizmu potrebni. Nuitricionisti su sastavili spisak najnezdravijih namirnica koje bi trebalo da izbegavate u širokom luku.

Čips od krompira

Da li znate da neke kombinacije čipsa sadrže i do 500 mg natrijuma i otprilike 1/4 kašike soli, što je otprilike jedna trećina preporučenog unosa natrijuma u toku dana? Istraživanje je pokazalo da ova namirnica goji više od slatkih napitaka, prerađenog i crvenog mesa, piše Kurir.

Pržena piletina

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Foto: Ilustracija

Piletina se smatra zdravom namirnicom i boljim izborom od crvenog mesa, jer nema puno zasićenih masnoća, pa je odličan izvor proteina. Ali, ako na nju dodate brašno i pržite je u ulju, upravo ste pretvorili proteine u najnezdravije jelo. Kada piletinu umočite u ulje ona će upiti puno masnoće i tako značajno promeniti kalorijsku vrednost jela.

Krofne

Republika

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Pripremaju se od brašna, šećera i u ulju, što znači da sadrže trans-masti, najgori tip masnoća koje će samo povećati nivo lošeg holesterola, a smanjiti nivo onog dobrog.

Fondan

Radi se o kombinaciji šećera, vode, želatina, biljnog ulja i glicerina. Možda jeste ukusno, ali glicerin nije dobar za budrege.

Hladni naresci

Iako se često nalaze na našem stolu, sadrže natrijum natrit koji može da podstakne upale arterija, što može da dovede do ateroskleroze - sužavanja arterija.

Pavlaka za kafu

Verovatno ih imate na radnom stolu ili u kuhinji, ali vreme je da ih bacite jer ti dugotrajni proizvodi često sadrže trans-masti koje utiču na razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Hot dog

Za pravljenje ovih kobasica koriste se ostaci mesa koji se mešaju s natrijumom kako bi se proteini u mesu bolje povezali, a mnogi takvi proizvodi sadrže i puno soli kako bi duže trajali.

Žitarice sa šećerom (ovsene kaše, musli..)

Republika

Foto: pexels.com

Foto: Ilustracija

Verujemo da već znate, ali ako ste slučajno propustili, ovakve namirnice ne sadrže vlakna, ali su zato prepune šećera i ugljenih hidrata. Zato razmislite da ovsenoj kaši dodate malo čokoladnog mleka, ona je puna vlakana na čemu će vam probava biti zahvalna.

Peciva

Republika

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Još jedan loš izbor za doručak - velika lopta belog brašna. U jednom pecivu možete pronaći količinu ugljenih hidrata koliko i u pet kriški hleba. Nakon ovakvog doručka, šećer će vam brzo skočiti, a zatim i pasti, a vi ćete samo želeti još ovakve hrane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ljuba

27.10.2021 20:52

Pa šta da jedem😂😂😂?