KRALJEVSKO POVRĆE KOJE KOŠTA SAMO 40 DINARA: Svi ga obožavaju, snižava pritisak i holesterol i vrši detoksikaciju organizma

Autor:

Lifestyle

17.10.2021

21:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krompir je jeftina i neverovatno korisna namirnica. Lekari su naveli brojna "lekovita" svojstva ovog povrća, a možda najvažnije je to što snižava holesterol i pritisak.

Jedna od najpopularnijih namirnica, krompir, ne samo da zasićuje, već i pomaže kod brojnih bolesti, otkrili su naučnici. Stručnjaci kažu da je najkorisnija askorbinska kiselina, koja je oko 100 mg u kilogramu krompira. Vitamin C (askorbinska kiselina) je od vitalnog značaja za telo. Bonus je što je ova namirnica izuzetno jeftina, kilogram košta često oko 40 dinara.

Republika

Foto: pixabay.com

Ilustracija

 

Takođe, krompir je bogat vitaminima B kao što su B2, B3 i B6. Folna kiselina, kao i vitamini PP i H grupa obogaćuju ljudsko telo. Kalijumove soli čine više od 70% svih minerala koji se nalaze u krompiru. Samo zahvaljujući njima u ljudskom telu održava se normalan metabolizam. Takođe u krompiru su naučnici pronašli mangan i natrijum, kalcijum i bakar, nikal i cink, kobalt i gvožđe i mnoge druge elemente u tragovima.

Među svim proteinima biljnog porekla, proteini iz krompira važe za najbolje. Oni su korisniji od onih iz mesa i proizvoda od žitarica. Za normalno funkcionisanje organizmu je potrebno 20 aminokiselina. Krompir daje 14 od njih. Kalorijski sadržaj 100 g krompira je oko 83 kcal.

Dobar za zdravlje

Mišljenje lekara i nutricionista je da je krompir jedini proizvod koji se može da se konzumira svakodnevno bez štete po zdravlje. Mladi kuvani krompir se smatra najkorisnijim, sadrži najviše vitamina i drugih supstanci koje se donekle gube nakon dužeg skladištenja. Ali u bilo koje doba godine kuvani krompir ili pečeni sa korom krcat je korisnim supstancama.

Jela od krompira mogu da smanjie količinu naslaga  masnoća koje se javljaju na zidovima krvnih sudova i generalno sprečavaju povećanje nivoa holesterola u krvi.Vlakna, kojima je ova namirnica bogata, pomažu u radu gastrointestinalnog trakta, pa se jela od krompira preporučuju za razne bolesti želuca. To je zato što krompiri sadrže složene ugljene hidrate, koji su veoma korisni.

Krompir je u stanju da neutrališe agresivne kiseline u telu i preporučuje se da se konzumira radi normalizacije različitih metaboličkih poremećaja, pomaže u lečenju artritisa i bubrežnih oboljenja, kao diuretik. Za pacijente sa hipertenzijom ili srčanim oboljenjima, jela od krompira su nezamenljiva jer sadrže mnogo kalijuma. Krompir je takođe koristan za bolesti gornjih disajnih puteva.

Kada se udiše iznad para kuvanog krompira, respiratorni trakt se zagreva i čisti se od patogenih mikroba. Rendani sirovi krompir, umotan u krpu, nanosi se na natečene delove lica i za kesice ispod očiju. Otok će nestati za deset minuta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading