DA LI ZNATE KOJE BANANE SU NAJZDRAVIJE? Zelene, žute ili prezrele - odgovor će vas šokirati!

Autor:

Lifestyle

16.10.2021

21:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkriveno je kakve banane su najzdravije – zelene, zrele ili prezrele.

Republika

Foto: pixabay.com

Banane

 

Banane su generalno zdrave, sadrže dosta kalijuma koji je važan za mišiće, folate koji utiču na raspoloženje, triptofana koji utiču na serotonin, tzv. hormon sreće...

Uprkos tome, postoje najbolje i najlošije banane, odnosno – nijednu bananu nije loše jesti, samo su neke zdravije od drugih. U zavisnosti od toga koliko je banana zrela, ima određene efekte na zdravlje, a istraživanja su pokazala da su najlošije prezrele banane, evo i zašto.

Najgore – braon, prezrele banane

Braon banana je najslađa i poređenja radi, ova voćka srednje veličine sadrži 17,4 grama šećera u prezreloj varijanti, dok žuta, zrela banana iste veličine sadrži 14,4 graa šećera.

Razlog zašto se povećava količina šećera je što se skrob u banani, što su zapravo složeni ugljeni hidrati, prirodno razlažu na proste šećere vremenom. Tako, na primer, žuta, zrela banan sadrži 6,35 grama skroba, a prezrela samo 0,45 grama.

Prezrele banane takođe sadrže daleko manje vlakana koja pomažu varenje – samo 1,9 grama, dok zrele bannane sadrže 3,1 gram.

Studija objavljena u stručnom žurnalu Diabetic Medicine pokazalo je da dijabetičari imaju niži glikemijski odgovor na malo nezrelije banane, nego na one prezrele, a sve zbog skroba.

Žute banane

Kada odete u kupovinu, verovatno ćete najpre uhvatiti za standardne, žute banane. I te, savršeno zrele banane, dobro je jesti, ali čak ni one ne nude maksimum efekata na zdravlje.

Najbolje – zelene banane

Najmanje zrele banane sadrže daleko manje šećera, a mnogo više skroba. Pošto enzimi koji se nalaze u stomaku ne mogu da razlože skrob iz banane, to znači da ćete duže biti siti nakon što pojedete zelene banen.

Istraživanje objavljeno u Britanskom žurnalu nutricionizma pokazalo je da upravo ova vrsta skroba u bananama povećava prozvodnju masnih kiselina kratkog lanca, koji imaju veoma važnu ulogu u zdravlju creva.

Ipak, na kraju treba podvući da su banane zdrave, bilo da su zelene, žute ili već dobijaju braon flekice i prezrevaju, ali ako vas je zanimalo koja je razlika i koje su najzdravije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading