VELIKA ZABLUDA O MLEKU: Ovo su najbolji izvori kalcijuma

Autor:

Lifestyle

30.09.2021

11:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ste mislili da je mleko najbolji izvor kalcijuma i da će vam kosti biti zrdrave i jake ako pijete dovoljno ove tčnosti, u velikoj ste zabludi!

Republika

Foto: pixabay.com

Mnleko nije najbolji izvor kalcijuma

Naime, kalcijum je esencijalni mineral za naše zdravlje, ali potpuno je pogrešno verovanje da je mleko njegov glavni izvor.

Dakle, ono čemu nas uče još od detinjstva kako bismo imali jake i zdrave kosti i zube je veoma daleko od istine, odnosno nije dovoljno da pijemo mleko.

Kalcijum je takođe potreban za funkciju mišića i signalizaciju nerava. Dnevna doza kalcijuma dobija se iz druge hrane, posebno dodavanjem u ishranu malo semenki i povrća bogatog ovim mineralom.

Evo koje namirnice su dragoceni izvor kalcijuma, mogo kvalitetnije od mleka. 

Čia semenke

Samo 45 grama čia semenki dnevno može osigurati istu količinu kalcijuma kao i čaša mleka. Na ovaj način možete očuvati kosti, zube i nokte zdravima, piše slobodnadalmacija.hr.

Čia semenke takođe su pune vlakana i proteina koji će vam pomoći da duže ostanete siti. Visokokvalitetni proteini u njima mogu da pomognu u rastu mišića. Pomešajte ih u piće ili napravite puding da biste povećali unos kalcijuma.

Semenke susama

Sitne semenke susuama, crne ili bele, pune su kalcijuma. Takođe su odlični izvori mangana, cinka i bakra. Samo 30 grama susama može da vam osigura 300 mg kalcijuma.

Najbolje od svega je što sa susamom možete da pravite svašta , da ga zapečete sa karfiolom ili da ga jednostavno sipate u jogurt. Svakodnevno dodavanje u salatu ili smuti može da smanji rizik od osteoartritisa kolena. Osim toga, mogu da pomognu i u snižavanju krvnog pritiska, smanjenju upale i snižava holesterol.

Semenke maka

Semenke maka su posebno bogate manganom i kalcijumom. Samo 20 grama ovih sitnih semenki može vam osigurati 300 mg kalcijuma.

Ove semenke takođe su bogate belančevinama i bakrom. Svakodnevna konzumacija može pomoći telu da bolje iskoristi aminokiseline, masti i ugljenehidrate te održava kosti zdravima.

Zeleno lisnato povrće

Tamno, lisnato povrće takođe je neverovatan izvor kalcijuma. Listovi su posebno bogati kalcijumom i trebalo bi da bude deo svakodnevne ishrane.

Samo 150 do 200 grama zelenog lišća može vam osigurati dovoljnu količinu kalcijuma. Osim toga, ovo povrće je bogato gvožđem koje je bitno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading