SNIŽAVA HOLESTEROL I ŠTITI SRCE: Bundeva je kraljica jeseni a pravi je eliksir zdravlja

Autor: Republika

Lifestyle

24.09.2021

12:07

Neverovatno zdrava, a sada je pravi trenutak da je jedete. Bundeva snižava holesterol i pomaže da sačuvate zdravlje srca.

pixabay.com

Pečena bundeva

 

Bundeva sa pravom nosi naziv "kraljica jeseni". Ova namirnica je izuzetno zdrava, bukvalno je krcata  hranljivim materijama koje su potrebne telu da bi normalno funkcionisalo i stvorilo štit od čestih bolesti. 

Bundeva je odličan izvor je vitamina A, B6 i C, magnezijuma, gvožđa i kalijuma što je čini jednom od najkorisnijih namirnica kad je reč o očuvanju zdravlja.

Za šta je ovo povrće dobro, kod kojih sve tegoba pomaže?

Snižava holesterol

Fitosteroli koji se nalaze u bundevi smanjuju nivo "lošeg" holesterola (LDL). Na to ukazuju rezultati studije objavljene u Nacionalnoj medicinskoj biblioteci.

Podstiče probavu

Kako sadrži čak 90 odsto vode, bundeva je lako svarljiva, a pored toga sadrži i vlakna. Odlična je za sve one koji imaju probleme sa probavom jer podstiče probavu i tako smiruje upale probavnog trakta.

pixabay.com

Semenke bundeve

 

Čuva srce

Nundeva je jedan od najboljih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 esencijalne masne kiseline koja je vrlo dobra za zdravlje srca. Ova kiselina se pretvara u EPA, masnu kiselinu kojom obiluje riba, a za koju se ustanovilo da snižava trigliceride i sprečava promene ritma rada srca. Alfa-linolenska kiselina u ishrani i sama snižava rizik od pojave bolesti srca i kardiovaskularnog sistema

Njeno seme je bogato hranljivim sastojcima koji takođe pomažu poboljšanju zdravlja kardiovaskularnog sistema.

Sprečava kandidu

Korejski naučnici otkrili su da proteini iz bundevine kore sprečavaju rast patogenih mikroorganizama, uključujući i kandidu, koja uzrokuje ozbiljne zdravstvene tegobe.

Regeneriše pankreas

Osim toga, kineski naučnici otkrili su da ekstrakt bundeve može biti od velike pomoći obolelima od dijabetesa tipa l, jer stimuliše proizvodnju insulina i regeneriše oštećene ćelije pankreasa.

Komentari (0)

Loading