OPREZ! OVO MLEVENO MESO NIKAKO NE KUPUJTE: Otkriveni indikatori koji mogu da izazovu UŽAS U ORGANIZMU, OVO JE NAJGORE OD SVEGA!

Autor: Republika

Lifestyle

13.07.2021

11:19

Mleveno meso koje nikako ne treba kupovati!

pixabay.com
Mleveno meso!

Spremate roštilj? Ovo su saveti profi kuvara koji paze kakvo meso kupuju, naročito kada je reč o mlevenom mesu, pljeskavicama, ćevapima…

Bilo da ćete kupiti već gotove specijalitete, ili praviti domaći burger od mlevenog mesa, važno je da znate kako da vas ne prevare i ne „uvale“ vam mleveno meso koje nije sveže. Pročitajte i savete roštilj majstora za pečenje mesa!

Za mnoge druge namirnice, prvi indikator toga da nešto nije u redu je boja. Ali, sa proizvodima od mlevenog mesa, nije tako lako ocijeniti.

„Mleveno meso trebalo bi pojesti u roku od dan ili dva od kupovine, dok šnicle mogu stajati i tri dana u frižideru“, navodi stručnjak za bezbednost hrane Argiris Margulas.

pixabay.com

Sveže mlevena govedina najpre će biti jarkocrvena, ali će potom boju menjati ka smeđkastoj. Veoma sveže meso nekad će biti skoro pa ljubičasto, naročito na mestu gde je presečeno. Kako bude bilo u kontaktu sa kiseonikom, boju će menjati ka crvenoj a potom ka sivkastoj ili smeđoj. To ne znači da nešto nije u redu, već da se supstanca koja mu daje boju meša sa kiseonikom.

Meso bi, dakle, samo na površini trebalo da bude drugačije boje, ali ako ste doneli ćevape ili pljeskavice kući, presecite i zavirite unutra. Ako je meso i iznutra sivkasto, nešto nije u redu, pa može da izazove loše posledice po organizam.

Ako imate mogućnost izbora, uvek je bolje kupiti meso koje je jarkocrvene boje jer je to automatski znak da je svežije, hemijska reakcija koja mu menja boju se još uvek nije odigrala.

pixabay.com

Tokom toplih dana, najbolje je mleveno meso kupiti poslednje „na spisku“, kako ga ne biste još pola sata vozali kroz toplu prodavnicu. Uzmite ga pre odlaska na kasu kako biste smanjili vreme koje provodi van frižidera.

Siguran znak da je meso dugo stajalo je velika količina vlage ili čak tečnosti u pakovanju. Ne uzimajte meso koje deluje kao da pliva u vodi, ili je na dodir pomalo lepljivo. Ako ste ga već doneli kući, čudan miris biće znak da nešto nije u redu, pa ako ste sačuvali račun, vratite ga.

Ako vam je nakon pripreme ostalo pljeskavica ili ćevapa, znajte da moraju u frižider nakon maksimum dva sata od pripremanja i hlađenja, inače rizikujete razvoj štetnih bakterija, prenosi Novi.ba

Komentari (1)

Loading
Prodavac mesa

13.07.2021 17:55

Nema članka u medijima gde mi,prodavci mesa,nismo označeni kao neki prevaranti i lopovi koji samo pokvareno meso narodu"uvalju".Ima li kraja tome,a usput,ne kažem da toga nema,ali ni više ni manje nego na drugim mestima i drugim strukama.Baš da vidim nekog koji to piše da ode malo do uzgajivača stoke da sazna šta i čime stoku hrani,kojim se trikovima i dodacima služi za brži rast i prirast.Neka ode malo de neke klanice,pa će mnoooogo drugog saznati što se skriva od krajnjeg korisnika-kupca.Možda i sazna zašto nam je meso takvo kakvo jesta.A ne,samo opleti po prodavcima jer njih nema ko da štiti,ni firma,ni dobavljač,ni inspekcija,ni šef,a posebno NE kupac posle svih ovih i ovakvih napisa.Usput,Mesar i Prodavac su dve različite struke,koliko god to nekome bilo čudno.Mesar je zanatlija,a trgovac je mnogo širi pojam i podrazumeva,između ostalog, i znanje u prodaju mesa.