KAFA JETRU ČUVA! Nije bitno koja, ali samo do određene doze!

Autor:

Lifestyle

03.07.2021

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ispijanje bilo koje vrste kafe smanjuje rizik od hroničnih oboljenja jetre, otkriva nova studija.

RepublikaFoto: pexels.com

Mlevena kafa sadrži visok nivo sastojaka kahweol i cafestol, za koje se pokazalo da su korisni protiv hroničnih oboljenja jetre.

Konzumiranje kafe sa kofeinom (mlevene ili instant) ili bez kofeina povezana je sa smanjenim rizikom od razvoja hronične bolesti jetre i srodnih stanja jetre, otkriva nova studija objavljena u časopisu BMC Public Health. Najboolje rezultate pokazali su ljudi koji koriste mlevenu kafu i tokom dana popiju 3, do maksimo 4 šoljica kafe.

Bilo koja vrsta kafe prija jetri, ali do određene doze.

Istraživači sa Universities of Southampton i Universities of Edinburgh u Velikoj Britaniji otkrili su da je pijenje bilo koje vrste kafe povezano sa manjim rizikom od razvoja i umiranja od hroničnih oboljenja jetre, u poređenju sa osobama koje ne piju nikakvu kafu. Autori su proučavali podatke iz UK Biobank o 495.585 učesnika za koje je bilo poznato koliko kafe konzumiraju (oko 3 šoljice maksimalno dnevno), a koji su praćeni u proseku od 10,7 godina kako bi bilo praćeno ko je razvio hroničnu bolest jetre i srodna stanja ovog organa.

Od svih učesnika obuhvaćenih istraživanjem, 78 odsto (384.818) je konzumiralo mlevenu ili instant kafu sa kofeinom ili bez kofeina, dok 22 procenata (109.767) nije pilo nijednu vrstu kafe. Tokom perioda studije bilo je 3.600 slučajeva hronične bolesti jetre, uključujući 301 smrtni slučaj. Pored toga, bilo je 5.439 slučajeva hronične bolesti jetre ili steatoze (nakupljanje masti u jetri, takođe poznata kao bolest masne jetre), i 184 slučaja hepatocelularnog karcinoma, vrste karcinoma jetre.

RepublikaFoto: pexels.com

Ključni sastojci kafe – kahweol i cafestol

U poređenju sa ljudima koji ne piju kafu, osobe koje piju kafu imale su 21 odsto smanjen rizik od hroničnih oboljenja jetre, 20 procenata smanjen rizik od hroničnih ili masnih oboljenja jetre, kao i 49 odsto smanjen rizik od smrti od hroničnih oboljenja jetre. Maksimalna korist zabeležena je u grupi koja je pila mlevenu kafu koja sadrži visok nivo sastojaka kahweol i cafestol, za koje se pokazalo da su korisni protiv hroničnih oboljenja jetre kod životinja.

Instant kafa, koja ima nizak nivo kahweola i cafestola, takođe je povezana sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti jetre. Iako je smanjenje rizika bilo manje od onog povezanog sa mlevenom kafom, nalaz može da nagovesti da bi drugi sastojci ili kombinacija sastojaka potencijalno mogli da budu od koristi.

Kafa kao tretman hroničnih bolesti jetre

– Kafa je široko dostupna i koristi koje vidimo iz naše studije mogu da znače da bi mogla da ponudi potencijalni preventivni tretman hroničnih bolesti jetre. Ovo bi bilo posebno dragoceno u zemljama sa nižim prihodima i lošijim pristupom zdravstvenoj zaštiti i tamo gde je teret hroničnih oboljenja jetre najveći – izjavio je dr Oliver Kennedy, vodeći autor ove studije.

Istraživači takođe upozoravaju da, s obzirom da je potrošnja kafe prijavljena tek kada su se učesnici prvi put prijavili za analizu, studija ne uzima u obzir nikakve promene u količini ili vrsti kafe koju su konzumirali tokom 10, 7-godišnjeg perioda studije. Budući da su učesnici bili pretežno belci i iz višeg socio-ekonomskog okruženja, nalaze će možda biti teško generalizovati u drugim zemljama i populaciji. Zbog toga autori ukazuju da bi buduća istraživanja mogla da testiraju vezu između kafe i bolesti jetre, uz rigorozniju kontrolu količine konzumirane kafe, a predlažu i  da se njihovi nalazi potvrde u raznovrsnijim grupama učesnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading