TRIKOVI IZ KUHINJE: Iskusne domaćice savetuju kako da vam namirnice duže traju!

Autor:

Lifestyle

11.06.2021

15:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svima nam se bar jednom desilo da pogrešimo s odlaganjem hrane, te nam se ona vrlo brzo pokvari. Iz tog razloga četvoročlana porodica godišnje baci namirnice u vrednosti jedne prosečne plate.

Foto: Photo by Artem Beliaikin from Pexels
Foto: Ilustracija

Tetka Saveta donosi 11 grešaka koje najčešće pravimo i kako da prestanemo to da radimo.

NEOPRANO ŠUMSKO VOĆE STAVLJATE U FRIŽIDER

Ukoliko ne odložite šumsko voće na pravilan način, ono postaje pravi raj za bakterije, a nekada se već sutradan ubuđa. Kada kupite šumsko voće, obavezno ga isperite vodom, a možete da dodate i malo sirćeta. Dobro ga osušite i stavite u činiju koja ima rupice.

DUGO DRŽITE HRANU NAPOLJU

Što duže držite hranu van frižidera, to je veća šansa da se poveća količina bakterija u njoj. Koristite činije za odlaganje od ekološke plastike ako planirate da podelite hranu na nekoliko porcija, koje će vam trajati nekoliko dana.

NE OBELEŽAVATE PLASTIČNE ČINIJE

Većina nas se često oslanja na čulo mirisa kad želi da odredi da li je nešto pokvareno, ali to nije dobro. Nemojte da vas mrzi da na svakoj posudi u koju stavite hranu obeležite kada je napravljena jer je to mnogo jednostavnije.

ČUVATE ZELENIŠ U PLASTIČNOJ KESI

Plastične kese ne dozvoljavaju vazduhu da cirkuliše, pa zeleniš vrlo brzo može da uvene. Koristite činije za odlaganje sa rupicama poput onih u kojima držite voće da bi vam zelena salata ili spanać trajali što duže.

Foto: Photo by Gustavo Fring from Pexels
Foto: Ilustracija

NE OBELEŽAVATE KESE ZA ZAMRZIVAČ

Bitno je da na kesi za zamrzivač obeležite i kad ste zamrzli hranu i sadržaj kese. Možda mislite da ćete se setiti šta ste odložili, ali kada budete imali na desetine kesa u zamrzivaču, sigurno ćete u nečemu pogrešiti. Takođe, kese sa hranom koje ste zamrzli ranije stavite napred da biste to pre upotrebili.

NE OBELEŽAVATE TEGLE

Pošto niko ne može sa sigurnošću da utvrdi starost neke tegle samo na osnovu čula vida ili mirisa, obeležite datum pravljenja na svakoj tegli da biste izbegli buđanje hrane, ali i nepotrebno bacanje nečega u čiju pripremu ste uložili mnogo vremena. U svakom slučaju, potrudite se da iskoristite hranu iz tegli u roku od godinu dana.

ČUVATE ULUBLJENE KONZERVE

Na mestu na kom se konzerva ulubila stvaraju se sitne pukotine, koje mogu da dovedu do toga da se hrana pokvari, ali i da iscuri, a u ekstremnim slučajevima i do botulizma. Zato takve konzerve uvek bacajte.

DRŽITE SUVU HRANU U ORIGINALNOM PAKOVANJU

Za vaš budžet je kupovina suve hrane u većim količinama dobra, ali ako ne čuvate takvu hranu na pravilan način, može postati neupotrebljiva. Najbolje je da kupljenu pastu i pirinač čuvate u staklenim dobro zatvorenim teglama.

ČUVATE LUK SA KROMPIROM

Iskusne domaćice savetuju da ne odlažemo luk sa krompirom jer ovo povrće ispušta vlagu i gasove zbog kojih će se brže pokvariti. Zato ih izdvojite u posebne pregrade i udaljite jedne od drugih.

Foto: Photo by Lars Blankers on Unsplash
Foto: Ilustracija

NEMATE ODGOVARAJUĆE POSUĐE ZA ODLAGANJE

Vrlo je važno da imate nekoliko posuda, kesa i ekoloških plastičnih kutija za odlaganje hrane. Možda vam je nedostatak istih dobar izgovor da pogrešno čuvate hranu, ali malo ulaganje u posuđe za odlaganje hrane može vam uštedeti dosta novca jer će sprečiti njeno brzo kvarenje i bacanje. Takođe, zahvaljujući njima, možete da podelite obrok na više manjih i da vam hrana traje nekoliko dana.

NE KORISTITE SVE ŠTO KUPITE

Ovo je najčešća greška koju pravimo jer često kupimo više nego što nam je potrebno i ne možemo da postignemo da očuvamo hranu svežom, pogotovo ako su u pitanju skuplje namirnice. Bitno je da napravite plan kupovine, iskoristite namirnice i zamenite ih novim. Tako će vam sva hrana u kući biti sveža.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading