POBOLJŠAVA UKUS HRANE I ZDRAVLJE: Crni luk je FANTASTIČNO povrće, ali za ove TRI grupe ljudi može biti štetan!

Autor:

Lifestyle

03.05.2021

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crni luk se dugo smatrao jednom od najzdravijih namirnica. Sadrži vitamine i minerale i moćno je sredstvo u borbi protiv virusa. Međutim, i pored svih ovih prednosti, luk nekim ljudima može ozbiljno pogoršati zdravstveno stanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ova namirnica je niskokalorična (100 grama sadrži samo 40 kalorija), što je čini idealnom  za sve one koji žele da doteraju figuru. Izuzetno je bogata vitaminima B i askorbinskom kiselinom.

Takođe, luk sadrži puno fitoncida, aktivnih supstanci koje sprečavaju aktivan rast bakterija i virusa. Ovo povrće normalizuje rad digestivnog trakta, blagi je diuretik i eliminiše toksine. Crni luk je važan za stvaranje krvi - primer, sadrži kobalt, koji je uključen u vitamin B12, a koji je je zaslužan za stvaranje eritrocita, preradu holesterola i vitamina D. Luk ima puno silicijuma, koji je neophodan za krvne sudove, kosti, zdravlje kose.

Ipak ova ultrazdrava namirnica može i da našteti zdravlju.

Ovo super zdravo povrće takođe ima kontraindikacije. Nikako se ne preporučuje osobama kojima je dijagnostikovan pankreatitis, gastritis ili peptički ulkus želuca (čir).

U tim slučajevima se potpuno isključuje svež luk jer povećava kiselost u želucu. S druge strane, ako se prodinsta ili kuva, onda je dozvoljen jer ne pogoršava ove probleme, prenosi Mondo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading