TRADICIONALNA TRPEZA ZA VELIKI PETAK: Ukusni posni specijaliteti

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

30.04.2021

05:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki petak se smatra najtužnijim danom u hrišćanstvu i obležava se u znak sećanja na dan kada je Isus Hristos razapet na krstu na Golgoti. Na ovaj dan se farbaju jaja, i to u crvenu boju, ali se uzdržava od bilo kakvog veselja i proslava, rada u polju i kući. Trpeza je posna, a Srpski kuvar predlaže neka jela koja možete pripremiti za porodicu.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

* Pita sa prazilukom i lisičarkama

Sastojci:

2 struka praziluka

kg lisičarki
kg kora za pitu
kesica praška za pecivo
200 ml kisele vode
so i biber
origano
ulje

Priprema:

Praziluk operite, očistite, iseckajte na kolutove i izdinstajte na ulju. Zatim dodajte lisičarke isečene na listiće i dinstajte dok ne ispari voda. Posolite, pobiberite i dodajte origano po ukusu. Pleh namažite uljem, stavite dve kore, poprskajte kiselom vodom, praškom za pecivo i stavite fil. Postupak ponavljajte dok se ne utroši materijal, završite korom i prelijte s malo ulja. Pecite 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

RepublikaFoto: pexels.com

* Čorba od šarana

Sastojci:

1 kg šarana
veza zeleni
glavica crnog luka
list lovora
so i biber
nekoliko zrna bibera
peršunov list
4 kašike ulja
kašika brašna
aleva paprika

Priprema:

Šarana operite, očistite i isecite na komade. U šerpu sipajte vodu, dodajte vezu zeleni, očišćenu glavicu crnog luka, list lovora, biber u zrnu i so. Zelen kuvati dok ne omekša. U drugu šerpu sipajte ulje i brašno, pa kad se brašno uprži dodajte alevu papriku. Procedite vodu od zeleni, sipajte je na zapršku, posolite, pa ubacite u ovu čorbu komade šarana da se kuvaju. Kuvajte dok riba ne omekša, pa je izvadite, očistite od kostiju i vratite u čorbu. Na kraju dodajte sitno iseckan peršunov list.

* Fileti lososa sa povrćem

RepublikaFoto: pixabay.com

Sastojci:

4 fileta lososa
tikvica
2 šargarepe
4 krompira
2 paprike
pola manje glavice brokolija
pola manje glavice karfiola
so i biber
suvi začin od povrća
maslinovo ulje

Priprema:

Povrće isecite na komadiće i sve, osim paprike i tikvica, obarite u vodi. Ocedite povrće, stavite u podmazan pleh, dodajte papriku i tikvice, začinite, prelijte maslinovim uljem i pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni 40 minuta. Filete lososa osušite ubrusom, posolite, pa stavite u zagrejan tiganj i pecite uz okretanje da se ravnomerno ispeče sa svake strane. Kada je losos pečen, servirajte ga na povrću.

* Salata od rotkve i oraha

Sastojci:

srednja bela rotkva
200 g oraha
2 struka praziluka
so i biber
Priprema:
Rotkvu sitno izrendajte, orahe sameljite, a praziluk iseckajte na tanke kolutove. Sve sastojke pomešajte, posolite i pobiberite po ukusu.

RepublikaFoto: youtube.com/Jelajelena Petrovic

* Posna baklava sa višnjama

Sastojci:

500 g tankih kora za baklavu

ZA FIL:

700 g zamrznutih očišćenih višanja
150 g mlevenog posnog keksa
100 g iseckanih lešnika
100 g mlevenih oraha
2 kašike griza

ZA SIRUP:

700 g šećera
900 ml vode
2 kesice vanilin-šećera sa ukusom ruma
ZA PREMAZIVANJE KORA:
150 ml ulja
150 ml gazirane vode

Priprema:

Kore podelite tako da svaki rolat ima po tri kore. Gaziranu vodu i ulje stavite u manju posudu i dobro sjedinite. Višnje ostavite da se odlede i ocede, a sok koji ispuste sačuvajte. U posudu stavite višnje, dodajte mleveni keks, orahe, lešnike i griz. Dobro promešajte i po potrebi dodajte malo soka koji su višnje pustile. Smesa treba da bude gusta. Za sirup stavite šećer u dublju posudu, nalijte vodom i pustite da se kuva uz povremeno mešanje.

Kada tečnost provri, smanjite temperaturu, pa na umerenoj vatri kuvajte 10 minuta. Sklonite s vatre, dodajte vanilin-šećer sa ukusom ruma, promešajte i ostavite da se ohladi. Na radnu površinu raširite jednu koru i premažite je mešavinom ulja i vode.

Preklopite drugom korom, pa i nju premažite. Stavite treću koru, premažite je, pa na širu stranu, pri kraju kore, celom dužinom, rasporedite deo fila. Fil podelite na onoliko delova koliko imate rolata. Stranice kora savijte malo ka unutra, pa koru čvrsto zavijte u rolat. Rolat prebacite u odgovarajući pleh koji ste, prethodno podmazali uljem. Na isti način napravite i ostale rolate.

Rolate isecite na parčiće, pa ih premažite ostatkom mešavine ulja i vode. Pecite baklavu u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kada baklava dobije lepu rumenu boju, izvadite pleh iz rerne. Oštrim nožem odvojite već isečene parčiće i prelijte ih ohlađenim sirupom. Baklavu stavite u frižider na najmanje tri sata, pa je poslužite.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading