NE SKIDAJTE IH! Evo čemu služe "žilice" na banani

Autor: b92.net

Lifestyle

22.11.2017

03:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Banane su izuzetno bogate kalijumom i jedno su od omiljenih vrsta voća. Jedino što iritira na banani jesu dugačka tanka vlakna (floemski snopovi) koja imamo običaj da skidamo zajedno sa korom.

Foto: pixabay.com
Ne skidajte žile sa banane

Zapravo, ti delovi kore su veoma važni i trebalo bi da ih jedemo sa bananom, tvrdi doktor Nikolas Gilit, autor istraživanja i direktor Instituta za prehrambene tehnologije Dole. Razlog zbog kog su vlakna banane toliko bitna krije se u njihovom imenu – floemski snopovi. 

Floem je jedno od dve vrste transportnih tkiva koje se nalazi u svim biljkama i omogućava hranljivim materijama i drugim supstancama da se rasporede duž cele biljke. 

Kod banane baš te "žilice" razlog su zbog kog hranljivi sastojci dopiru do celog ploda – što omogućava da prerastu u voće za koje znamo, i neophodni su. 

Sasvim su jestivi i imaju jednaku nutritivnu vrednost kao i sam plod. Zapravo, činjenica je da taj deo kore sadrži više vlakana od samog ploda. 

Genetski je moguće modifikovati voće kako bi se sprečilo stvaranje traka, ali da bi se to istražilo, neophodno je uložiti sredstva, dodao je Gilit.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading