SAČUVAJTE JETRU! Proleće je idealno vreme da joj pomognete da se očisti od nagomilanih otrova

Autor: Republika

Lifestyle

18.03.2021

12:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zašto je bolje očistiti jetru na proleće? Ovo je vreme obnove i čišćenja, kada se u telu javljaju prirodne promene i jetra treba normalno da funkcioniše

RepublikaFoto: pixabay.com
Jetra najviše trpi zbog nezdrave ishrane

Znakovi da je vašoj jetri neophodno čišćenje:

1.Osećate nadimanje

2. Gorušica

3. Osećaj gorkog ukusa u ustima

4. Loš apetit

5. Mučnina

6. Povišen pritisak

7. Zatvor

8. Osećaj anksioznosti

9. Stalni zamor

10. Problemi sa kožom

Pripremna faza i metode čišćenja

Nemojte misliti da je postupak čišćenja lako izvesti samostalno bez prethodne konsultacije sa lekarom. Mnogi narodni recepti imaju kontraindikacije, na primer, određeni lekovi se ne mogu koristiti za akutne inflamatorne i zarazne bolesti, dijabetes melitus. Pre čišćenja kod kuće, neophodno je napraviti ultrazvučno skeniranje, proveriti prisustvo enzima jetre u krvi i podvrgnuti se brojnim drugim pregledima koje će lekar propisati. Samočićenje je dozvoljeno samo ako nema kontraindikacija.

Nedelju dana pre postupka, morate se pridržavati dijete koja ima za cilj obnavljanje funkcije jetre. Iz ishrane treba isključiti so, šećer, masnu i začinjenu hranu, alkoholna pića. Neophodno je jesti više svežeg povrća i voća, belog mesa, ribe. Takođe je neophodno prvo očistiti creva laksativima ili  klistiranjem.

Jetru možete očistiti na bilo koji od sledećih načina:

1. Uključite u ishranu kiselo bilje (kiselica, maslačak, rabarbara). Inače, takvo bilje raste u proleće, pa nije iznenađujuće što se tokom ovog perioda preporučuje početak procesa čišćenja.

2. Jedite više zelenog povrća, češće pijte vodu sa limunovim sokom.

3. Uzimajte 2,5 kašike ulja od čička svakodnevno pre obroka, a zatim lezite na desnu stranu, a levu stranu zagrejte grejačem. Ovo će očistiti žučne kanale.

4. Rastvorite kašiku magnezijuma u ​​prahu u ½ čaše vode i pijte natašte.

5. Pijte više tople vode.

6. Čašu ovsa prelijte litrom ključale vode, ostavite pola dana na toplom i tamnom mestu, u to dodajte divlju ružu, brezove pupoljke ili listove brusnice, zatim procedite i uzmite ½ šolje tri puta dnevno pre obroka.

7. Uzmite 10 kg rotkve, oljuštite, isperite i sameljite u mlinu za meso. Stisnite kašu i iscedite sok u staklenu posudu. Sok treba uzimati svakodnevno pre obroka, po jednu kašiku.

8. Jedite sirovu cveklu, u obliku salete ili međuobroka.

Samo čišćenje jetre nije dovoljno za sprečavanje bolesti jetre. Neophodno je promeniti loše navike koje negativno utiču na stanje jetre (pušenje, konzumiranje alkohola), nadgledati sopstvenu težinu (minimizirati konzumaciju pržene, masne i slatke hrane) i redovno vežbati. Takođe je važno izbegavati situacije koje povećavaju rizik od zaraze virusnim hepatitisom. Takve situacije uključuju: upotrebu droga, nezaštićen seksualni odnosi, usluge neprofesionalnih salona za tetoviranje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading