Uživate u hrani kasno uveče? Ovo su 4 razloga zašto treba to da izbegavate!

Autor:

Lifestyle

27.01.2021

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako jedete kasno uveče i ne možete spavati, razlog je taj što ste kasnim večernjim obrokom narušili rad unutrašnjeg sata. Naime, kada jedete uveče, oslobađaju se hormoni, što će razbuditi vaše telo.

RepublikaFoto: Photo by Louis Hansel on Unsplash

Drugim rečima, kasnim večernjim obrokom telu šaljete pogrešnu poruku - umesto da spava, vi mu poručujete da je vreme za žurku.

Usporava se metabolizam 

Brz metabolizam znači da telo brzo sagoreva masti, dok je s druge strane spor metabolizam krivac za taloženje masti i višak kilograma. Zato bi trebali imati na umu da kasni večernji obroci usporavaju metabolizam, između ostalog i zbog toga što ometa spavanje.

Često ćete ići u wc

Ako se noću često budite da biste išli u WC, mogući razlog za to je vaša navika da kasno jedete. Posle večernjeg, kao i bilo kog drugog obroka, telo mora da probavi hranu, da iskoristi potrebne nutrijente, a ostalo izbaci. Logično, ako jedete kasnije uveče, velike su šanse da će to vreme za izbacivanje viška kroz mokraću doći tokom noći.

Možda će vas mučiti kiselina

Kada kiselina u želucu stigne do jednjaka nakon što ste pojeli obrok, bukvalno možete osetiti ukus hrane koju ste jeli, reč je o refluksu kiseline, koji se ponekad javlja i u kombinaciji sa žgaravicom.

Povišen krvni pritisak

Vreme jela je jednako bitno koliko i šta jedemo. Ako jedete kasno uveče, možete povećati sebi krvni pritisak, što nije dobro jer povećava i rizik od srčanih bolesti.

Naravno, ako ponekad jedete kasno, to nije ništa strašno, ali izbegavajte da poslednji obrok tokom dana redovno jedete kasno uveče.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading