RALF ŠUMAHER LJUBAV PREMA VINU PRETOČIO U FLAŠU: Šampanjac dostojan Formule 1

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši vozač sarađuje s vinarijom iz Slovenije, gde se proizvodi devet različitih vrsta napitaka od grožđa s njegovim imenom, a o kvalitetu tog vina govori i činjenica da se pije i na događajima najbržeg cirkusa na svetu.

RepublikaFoto: Marko Delbello Ocepek
Ralf i kolekcija vina iz Slovenije sa njegovim imenom

Za iskusne ljubitelje vina ovaj napitak nije samo alkoholno piće za opuštanje niti čašica leka za brojne bolesti, već sastojak bez koga ne može da se zamisli savršen obrok. Jedan od velikih gurmana i poznavalaca dobrog vina jeste i brat legendarnog Mihaela Šumahera Ralf Šumaher, koga je ljubav prema kvalitetnoj čaši nektara grožđa dovela i do saradnje sa Damirom Kapitanovićem i vinarijom Klet Brda iz Slovenije. Tamo se godinama proizvodi vino i šampanjac s imenom bivšeg vozača Formule 1. Te boce se ekskluzivno toče i u restoranu Ralfa Šumahera u Nemačkoj.

SRPSKI RESTORAN KAO OTKROVENJE

Do ove plodonosne saradnje, koja za posledicu ima devet proizvoda, došlo je pošto je poznati Nemac probao vino u restoranu jednog Srbina.

- Baš je rebula vino koje je Ralfa dovelo u Brda. Prvi put je Ralf popio to vino u Salcburgu, gde živi, tačnije u ribljem restoranu Saše Jakovljevića "Backija iz Vranja". Rekao je da je harmonično, što znači da ima boju, miris i ukus - sve paše, a da nije teško, da je sveže, voćno i da posle jedne čaše pita za drugu, možda treću. A na kraju je bitno da ukus ne prikrije ukus jela (elegantnog, kao što je riba) i, na kraju, da sutradan nemaš posledice od popijenog vina. Njegova reakcija je bila: "Voleo bih da imam ovo vino u svom restoranu u Nemačkoj". I tako smo počeli... Korak po korak - objašnjava Kapitanović i dodaje da je Ralf potom poručio prvu količinu vina koje ga je oduševilo.

Ubrzo je usledila i poseta vinariji u Sloveniji.

RepublikaFoto: Marko Delbello Ocepek
Ralf u poseti vinariji

- Kad je video da naš podrum Klet Brda proizvodi više od šest miliona litara godišnje, da znamo šta radimo i da imamo sve, da proizvodimo šampanjac po klasičnoj i charmat metodi, bela sveža vina, kao i bela barikirana vina, da imamo lagano crno vino, kao i ozbiljno crno vino, te da za desert možemo da ponudimo i slatko vino, rekao je: "Želim da imam svoju liniju u svim segmentima". Danas imamo devet različitih produkata, koji pokrivaju sve kategorije i koje punimo u različite boce (od 500 mililitara, 750 mililitara, 1,5 litara, tri litra, šest i devet litara). Šampanjac ne možemo da napravimo preko noći, za charmat metodu je potrebno barem 14 ili 16 meseci. On ima izvrstan ukus, pa je odabrao dva. Prvi je napravljen po klasičnoj metodi, sazreva više od 60 meseci, a na drugoj strani za svaki dan imamo i charmat metodu roze šampanjac, kojeg bez ikakve sramote točimo čak i na Formuli - ponosan je Damir Kapitanović.

PREDNOST BELOG VINA

Ovaj stručnjak za vina za Srpski kuvar savetuje kako da prepoznamo kvalitetan napitak od grožđa, ali i koja jela se bolje slažu uz bela, odnosno crvena vina.

- Kad ozbiljnije razmišljamo o vinu, vidimo da je ono neka misterija s milion lica. Ipak, ako gledamo na vina kao laici, možemo reći da postoje samo dve vrste vina - ono koje nam odgovara i ono koje nam ne odgovara. Laik može da pogleda boju i kad mu se čini da je zdrava, kad mu se miris vina sviđa i kad mu ukus pruži isto ono što mu je miris obećao, onda je vino dobro i suprotno. Kod nas postoji izreka "Voda uz vino uvek", što znači da je voda za žeđ, a vino za užitak - kaže Kapitanović i otkriva da, što se kombinovanja vina i hrane tiče, prednost ima belo vino:

- U Brdima imamo 70 odsto belih sorti i 30 odsto crvenih. Ishrana, koja je kod nas, manje-više, mediteranska, pogodnija je za bela vina.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading