EVO KAKO TREBA DA SE HRANITE KADA JE HLADNO VREME! Bez ovoga nema ni dobre linije ni jakog imuniteta

Autor:

Lifestyle

05.11.2020

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravilna ishrana je izbor, stil života i unapred napravljen plan kog se treba pridržavati tokom cele godine

RepublikaFoto: pixabay.com

Razmislite koliko se zimski jelovnik razlikuje od letnjeg upravo zbog činjenice da su nam u određenom periodu godine, po prirodi stvari, dostupne različite namirnice... Ipak, to ne treba da bude izgovor za praktikovanje nezdravih navika.

Pravilna ishrana predstavlja izazov tokom cele godine, a posebno kada dođe hladno vreme. Svima nam je dobro poznato da je tada vreme za toplu supu i kaloričnu hranu jer proslave praznika, kao i žurke do Nove godine i posle nje, pune su slasne hrane, ali bi trebalo napraviti balans.

PRAZNICI SU DODATNO ISKUŠENJE


Okolina nas dodatno stavlja u iskušenja jer nas nudi različitim grickalicama u želji da sve podeli s nama. Zato i ne iznenađuje što se hranimo kako ne bi trebalo i što se većina nas ugoji kada je hladno. Srećom, i tokom zimskih meseci možete da pravite zdrave izbore, i to tako što ćete biti pažljivi kada je izbor hrane u pitanju. Zdravi obroci puni korisnih sastojaka za naš organizam nisu nemogući, potrebna je samo jaka volja i istrajnost, a sve u cilju očuvanja zdravlja. Osim toga, potrebno je napraviti i plan koji se sastoji iz nekoliko koraka...

ZDRAV ZIMSKI BALANS U ISHRANI JE MOGUĆ
Tokom zime dobro je pridržavati se osnovnih principa pravilne ishrane u smislu ritma obroka, pravilnog izbora namirnica, adekvatne pripreme hrane, koja podrazumeva minimalno masnoće za termičku obradu, barenje, grilovanje. Takođe, unos dovoljne količine tečnosti, pre svega vode, omogućiće našem organizmu bolje funkcionisanje. U zimskim mesecima, kao i tokom cele godine, ne treba zaboraviti fizičku aktivnost, koja zajedno sa pravilnom ishranom čini osnovu zdravog načina života. 

 

1. PRIPREMITE UNAPRED ZDRAVE GRICKALICE


Planiranje obroka je važno za uspešnu i zdravu ishranu. Tako bi bilo dobro da se odlučite za nekoliko vrsti grickalica u kojima uživate i uzimate ih povremeno, da jedete redovno da biste izbegli neke nezdrave odluke, da isplanirate užinu, pa i da uvek imate u blizini nekoliko opcija za grickanje. Ovi planovi su poželjni i kada je toplo i kada je hladno vreme, ali su od veće pomoći tokom jeseni i zime. Neka, na primer, vaš izbor budu suve, slane leblebije ili kukuruz pre nego kokice. Odlučite se za grčki jogurt, a ne za sladoled ili pojedite šaku raznovrsnog orašastog voća umesto čokolade.

Zimi treba jesti namirnice koje sadrže dobre masti - orašaste plodove, hladno ceđena ulja, mahunarke, integralne žitarice i voće i povrće

2. RAZMISLITE O VELIČINAMA PORCIJA

 

RepublikaFoto: pixabay.com

Iako kontrola porcija ne zvuči toliko zanimljivo, to je najbolja opcija uz koju možete da uzmete parče torte ili kolača bez ikakve brige. Svakako, nije realno da se lišavate poslastica sve vreme, tako da je kontrola porcija osnovni savet kako bi trebalo da se hranimo u svako doba, posebno kada je hladno. Stručnjaci kažu da je određivanje porcije i psihološka barijera koja može da vam pomogne da izbegnete prejedanje. Kada spremite hranu, sipajte u tanjir koliko mislite da je potrebno (nemojte biti sitničavi) da biste utolili glad i nemojte da dosipate. Tako ćete svakako manje pojesti nego ako sipate manje, pa više puta dodajete.

 


3. NAPRAVITE PLAN ISHRANE


Od ostataka torti sa prazničnih veselja do ukusnih poslastica od komšija, jesen i zima su postali vreme za opuštanje u hrani. Međutim, srljanje u hladno vreme bez plana kako da podnesete ova prepuštanja jeste recept za potencijalnu katastrofu. Umesto toga, bilo bi dobro da znamo unapred kada ili šta ćemo jesti, kao i što bi trebalo da uvek planiramo. Jedan način da ovo uradite jeste da izaberete određeno vreme ili praznike za opuštanje sa hranom kada je hladno vreme. Možete napraviti i listu omiljenih poslastica, pa jesti samo njih. Bez obzira na to kako odlučite to da radite, plan će vam pomoći da napravite izbore kojim ćete poboljšati zdravlje. Dakle, stavite sve na papir ako je neophodno i ne odstupajte od sopstvenih pravila!


GLOSA: Hladno vreme ne opravdava prženu, začinjenu hranu bogatu prostim ugljenim hidratima, zato je izbegavajte

RepublikaFoto: pixabay.com

4. PRIHVATITE ZDRAVU HRANU I KAD JE HLADNO


Mnoštvo hrane za hladno vreme je dobra, zdrava opcija. Supe sa mesom, tikvice i grilovano povrće uvek su dobar način da se ugrejete dok i dalje jedete zdravo. Naravno, trebalo bi da jedemo i pileću supu sa rezancima ili pečenje sa povrćem.
Kao i uvek, tako i kada je hladno vreme, trebalo bi da jedemo sve što nam se jede. Ipak, tokom jeseni i zime je čak i poželjno da se malo opustimo da bismo ostali zdravi i jaki. To, naravno, ne znači da treba da preterujete, ali isto tako nemojte da krivite sebe ako kod prijatelja na slavi pojedete koji kolač više, samo ne dozvolite da to postane praksa.

 

GENIJALAN TRIK: LAKO ODREDITE VELIČINU PORCIJE!

Neki će reći da vam je dosta kada ste siti, ali lako se može desiti da se prejedete, posebno ako brzo jedete, jer će do mozga stići signal da vam je stomak pun tek kada se dobro najedete. Da biste to sprečili, trik za koji su vam potrebne samo sopstvene šake će vam pomoći.
Profesionalni trener Belinda Norton Smit predlaže da pomoću ruku izmerite veličinu porcije tako što ćete sklopiti šake ispred sebe. "Kada spojimo šake, to nam pokazuje tačnu količinu hrane koju treba da pojedemo za svaki obrok", kaže ona. Ovaj metod, tvrdi ona, važi i za decu, ali naravno, prema veličini njihovih, a ne vaših šaka. Naše šake su proporcionalne veličini tela i ovaj koristan trik može da pomogne da ne stavite deci previše u tanjir. Da ne bude zabune, Belinda kaže da treba da jedete šest takvih obroka dnevno, i ta količina važi bez obzira na to šta jedete za obrok. "Kada se držimo ovolikih porcija, imamo više energije. Duže smo siti, ali se osećamo lako i energično", tvrdi ona.

 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading