(RECEPT) Zimnica: Tradicionalni slasni paradajz sos koji ćete koristiti uz svako jelo
Sezona paradajza bliži se kraju, a najbolji način da iskoristimo slasne polodove jeste da se napravi ukusan paradajz sos, u vidu zimnice, koji se može poslužiti uz mnoga jela kao odličan prilog.
Foto: pixabay.comRecept koji je pred vama predstavlja tradicionalni način pripreme ovog ukusnog sosa. Od količina koje su prikazane dobija se oko 6 litira paradajz sosa.
Sastojci
- 10 kg paradajza
- 150 g soli
- 100 g šećera
Priprema
Paradajze operite pa ih narežite u veliki lonac. Dodajte so i šećer pa paradajz zgnječite rukama. Stavite na vatru da kuva oko 45 minuta, odnosno dok se paradajz ne počne raspadati. Za to vrijevreme ime operite boce i staklenke pa ih dobro osušite na suncu ili u rerni. Tokom kuvanja paradajz povremeno promešajte.
Foto: pixabay.comPovrće propasirajte tako da vam ne ostane ništa od tečnosti u povrću. Umesto klasičnog načina pasiranja postoje i savremeni aparati koje možete nabaviti i olakšati sebi posao. Ovde možete i probati vaš paradajz sos pa dodati šećera ili soli ukoliko mislite da treba.
Pasirano povrće vratite u lonac. Lonac stavite na vatru i kuvajte još oko 45 minuta, odnosno do željene gustoće. Povremeno promešajte. Kuvan paradajz sos ulijte u boce i tegle po želji, zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Napomena
Vi u svoj paradajz sos možete ubaciti i dodatne začine po želji, zavisi za šta želite da ga koristite, to može biti i bosiljak, ruzmarin ili muškatni oraščić.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.

Komentari (0)