(RECEPT) Zimnica: Tradicionalni slasni paradajz sos koji ćete koristiti uz svako jelo

Autor:

Lifestyle

31.08.2020

11:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sezona paradajza bliži se kraju, a najbolji način da iskoristimo slasne polodove jeste da se napravi ukusan paradajz sos, u vidu zimnice, koji se može poslužiti uz mnoga jela kao odličan prilog.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Recept koji je pred vama predstavlja tradicionalni način pripreme ovog ukusnog sosa. Od količina koje su prikazane dobija se oko 6 litira paradajz sosa.

Sastojci

- 10 kg paradajza

- 150 g soli

- 100 g šećera

Priprema

Paradajze operite pa ih narežite u veliki lonac. Dodajte so i šećer pa paradajz zgnječite rukama. Stavite na vatru da kuva oko 45 minuta, odnosno dok se paradajz ne počne raspadati. Za to vrijevreme ime operite boce i staklenke pa ih dobro osušite na suncu ili u rerni. Tokom kuvanja paradajz povremeno promešajte.

RepublikaFoto: pixabay.com
Tekst potpisa

Povrće propasirajte tako da vam ne ostane ništa od tečnosti u povrću. Umesto klasičnog načina pasiranja postoje i savremeni aparati koje možete nabaviti i olakšati sebi posao. Ovde možete i probati vaš paradajz sos pa dodati šećera ili soli ukoliko mislite da treba.

Pasirano povrće vratite u lonac. Lonac stavite na vatru i kuvajte još oko 45 minuta, odnosno do željene gustoće. Povremeno promešajte. Kuvan paradajz sos ulijte u boce i tegle po želji, zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

 

 

 

Napomena

Vi u svoj paradajz sos možete ubaciti i dodatne začine po želji, zavisi za šta želite da ga koristite, to može biti i bosiljak, ruzmarin ili muškatni oraščić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading