OVO JE NAJLAKŠA DIJETA NA SVETU: Nema gladovanja i sve se jede! Evo u čemu grešite kada želite da gubite kilograme

Autor: Republika

Lifestyle

25.08.2020

08:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako se brzo i bezbedno vratiti u formu? Dr Darija Sergejeva, lekar-dijetolog najviše kategorije iz Moskve ima korisne i efikasne savete za sve one koji vode borbu sa kilogramima. Evo na kojim principima se bazira dijeta koju ona preporučuje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Višak kilograma zbog malo fizičke aktivnosti - problem su sa kojim se suočavaju mnogi ljudi ove godine. Pročitajte savete lekara - dijetologa iz Moskve Darije Sergejeve.

1.Odredite prihvatljivi nivo kalorija

Najčešća greška početnika je drastično smanjenje unosa kalorija. Mnogi bukvalno padaju u nesvest od gladi posle nekoliko dana.

Ne gladujte, samo smanjite količinu hrane za 500 - 1.000 kalorija.

Sasvim je dovoljno da smanjite kalorije za 500-1000 u odnosu na onu količinu na koju ste navikli. Izračunajte koliko vam je kalorija dnevno potrebno za "komforno" mršavljanje - i ne odustajte!

2.Vodite dnevnik ishrane

Svakodnevno beležite u dnevniku količinu unesenih i potrošenih kalorija. Ova dobra navika će vam pomoći da se disciplinujete i da analizirate svoje greške u načinu ishrane.

3.Pronađite fitnes instruktora za svoj nivo

Mešavina za mršljavljenje

Pomešajte 60 g listova kupine, 20 g listova breze, 10 g listova podbela, 20 g kukuruzne svile i 10 g sene. Dve supene kašike smese prelijte sa pola litra ključale vode. Sačekajte dva sata da odstoji. Pijte pola čaše pre doručka i ručka.

Ako ste večerali u 18 časova, pre spavanja uzmite jogurt.

Još jedna greška je da tražite najpoznatog i najskupljeg trenera koji radi sa profesionalnim sportistima. Ako ste početnik, pronađite dobrog instruktora za svoju "ligu". Trener koji ima iskustvo s novajlijama daće najbolje savet koje vežbe će pomoći da izgubite kilograme na bezbedan način.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

4.Vežbajte ono što vam se sviđa

Ako ste nakon svakog treninga iscrpljeni i iznemogli, znači nešto nije u redu s vašim programom vežbanja. Promenite ga ili smanjite intenzitet. Za početak je dovoljno nekoliko minuta treninga. Najefikasnije su za vas one vežbe koje vam pružaju najveće zadovoljstvo.

5.Mršavite polako

Nemojte forsirati mršavljenje. Značajni gubitak telesne težine za kratko vreme je veliki stres za organizam koji može da dovede do ozbiljnih posledica po zdravlje. Na takav način možete dobiti i kozmetički defekt - višak kože koju je veoma teško zategnuti. Težina koju možete da izgubite tokom nedelje je kilogram.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

6.Može užina i pre spavanja

Pravilo je - jedan lagan obrok na svaka 3-4 sata. Ako ste večerali u 18 sati, pre spavanja neće vam naškoditi malo jogurta. Tako ćete bolje spavati - što takođe doprinosi zdravom mršavljenju.

Ne smanjujte slatkiše, povećajte povrće!

7. Ne manje - nego više

Umesto da smanjujete količinu slatkiša - povećajte količinu povrća u obrocima. Tako ćete se osećati siti, i mozak vas neće mučiti tražeći nešto slatko. Pijte više vode nego obično i odustanite od nezdravih gaziranih pića.

8.Krenite od najlakših stvari

Prvi korak uvek mora da bude najjednostaviji za vas. Naprimer, isključite iz menija jelo koje niste baš voleli negoga jedete jer ste na njega navikli: keksiće, krompir...

Prvi korak mora da bude najlakši!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

9.Naručite povrće u restoranu

Ovo je skupo ali isplati se: navićićete se da jedete zdravu hranu koju inače ne podnosite. Štos je u sosevima koji su u restoranima odlični. Zbog preliva ćete zavoleti ono što ste ranije mrzeli, a posle možete da spremite nešto slično i u svojoj kuhinji.

10. Pijte biljne čajeve za mršavljenje

Lovor list

Dodajte u litar vode 5 listova lovora i jedan štapić cimeta. Kuvajte napitak 15 minuta na slaboj vatri. Popijte čašu čaja svakog jutra pre doručka.

RepublikaFoto: Photo by Loverna Journey on Unsplash
Foto: Ilustracija

Kukuruzna svila

Supenu kašiku isitnjene kukuruzne svile prelijte čašom ključale vode. Ostavite dva sata da odstoji. Uzimajte četvrinu čaše čaja 4 puta dnevno pola sata pre obroka.
 
Ovas

Jednu čašu ovsa u zrnu prelijte sa dva litra vode i kuvajte 30 minuta na slaboj vatri. Sačekajte da se ohladi pa dodajte malo soka od limuna. Popijte pola čaše napitka 3 puta dnevno pola sata pre jela.

Matičnjak

Jednu supenu kašiku isitnjenog lista matičnjaka prelijte sa čašom ključale vode. Ostavite sat vremena da odstoji. Konzumirajte trećinu čaše čaja 3 puta dnevno pre obroka.
 
Lan i kamilica

Pomešajte 40 g kore krušine, 20 g cvetova kamilice, 10 g isitnjenog semena lana i 10 g semena mirođije. Četiri supene kašike smese prelijte sa litrom ključale vode. Ostavite da odstoji dva sata. Popijte pola čaše čaja tri puta dnevno pre obroka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading