Zašto nije važna samo hrana, već i njeno pakovanje?

Autor: Republika,energetskiportal.rs

Lifestyle

08.08.2020

11:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konzumiranje brze hrane sinonim je za nezdravu ishranu i može biti izazivač brojnih oboljenja ljudskog organizma. Ipak, nije samo hrana „opasna“, već i pakovanje u kojoj je dobijamo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
KFC (Arhiva)

Prema nedavno sprovedenim ispitivanjima, u večini pakovanja brze hrane primećen je visok nivo veoma štetnih  PFAS  čestica, odnosno perfluorooktanoinske kiseline. Ove hemikalije sačinjene su od lanca povezanih atoma ugljenika i fluora, koji se ne razgrađuju u životnoj sredini. Veliki izazov za naučnike predstavlja pokušaj da procene koliko je zapravo vremena potrebno da se makar 50 odsto ovih jedinjenja razgradi u prirodi.

Iako predstavaljaju veliku opasnost za ljude i okolinu, ove hemikalije koriste se gotovo u svim kupovnim proizvodima: mobilnim telefonima, zavesama, priboru za jelo, pri izradi tepiha, odeće, nameštaja, ali i ambalaže za hranu koja sadrži puno masti. Iako su neke od njih uklonjene u Sjedinjenim Američkim Državama još na početku novog milenijuma, 2018. je zabeleženo da postoji oko 4.700 vrsta PFAS.

 

Mekdonalds, kao jedan od glavnih giganata brze hrane kod kojih je pronađena visoka koncentracija ovih štetnih čestica u pakovanjima za hranu, objavio je da su izbacili mnoge podgrupe ovih jedinjenja, ali još uvek rade na tome da ih u potpunosti neutrališu.

Dokaz da se bez njih može pružaju mnoga kartonska pakovanja u drugim prehrambenim lancima.

Dodatnu zabrinutost izazvalo je i otkriće da neke novije vrste ovih čestica uspevaju da se implementiraju u hranu, što direktno utiče na zdravlje čoveka, pri čemu dokazano izaziva oštećenje jetra, imunološke i hormonske poremećaje i karcinom.

 

Prema izveštaju iz 2015. ove čestice otkrivene su u krvi kod čak 97 odsto Amerikanaca, a dokazano je da, nakon što pakovanje završi kao otpad, zagađuje pitku vodu i vazduh.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading