6 znakova koji govore da unosite previše mesa: Telo se buni ukoliko preterujete

Autor: Stil kurir, Republika

Lifestyle

05.08.2020

20:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meso je namirnica koja je najbogatija proteinima, belančevinama neophodnim za naše zdravlje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ali, kao i u svemu, umerenost je ključna. Ako preteramo sa unosom proteina možemo osetiti neprijatne simptome koji su znaci da našem telu treba pomoć. 

Donosimo ti šest znakova da tvoje tijelo meso ne podnosi najbolje te da bi trebala smanjiti njegovu konzumaciju.

Umor i pospanost

Proteini su neophodni našem organizmu. Ali ne treba preterivati.

Naime, povećani unos može da dovede do umora. Stručnjaci s Klinike Majo kažu da je to direktna posledica smanjenog unosa ugljenih hidrata. 

S obzirom na to da se proteini sporije razgrađuju, zbog manjka ugljenih hidrata, telo za energiju koristi glukozu, a to može da uspori rad mozga, a samim tim izazove pospanost i umor.

Ukoliko uz pomenute simptome osećate i gorušicu, to vam je jasan znak da je vašem organizmu potrebno više vremena da svari meso. Stoga, ukoliko osećate ove simptome, odlučite se za neki laganiji obrok.

RepublikaFoto: youtube.com/BuzzFeedVideo

Dehidratacija

Ukoliko jedemo previše meso, naše telo će početi da sagoreva rezervne masti tako što će ih razbijati na male komadiće  - ketone.

Povećana količina ketona u organizmu utiče na povećani rad bubrega koji troše mnogo vode, što vuče sa sobom dehidrataciju kao posledicu.

Stoga, ukoliko na vašem jelovniku često ima mesa, gledajte da u organizam unosite dovoljno tečnosti.

Oštećena koža

Ako preterate s mesom, veća je šansa da preskačete ostale vrste hrane. A to može dovesti do manjka pojedinih vitamina i minerala kojih ima u voću i povrću.

Vitamin C je retko zastupljen u mesnih proizvodima, a njegov nedostatak  se ogleda u lošem izgledu kože i kose.

- Nedostatak vitamina C može dovodi do suve i ispucale kože, a moguć je i pojačani rast neželjenih dlačica - otkriva nutricionista Džena Bradok za The Healthy.

RepublikaFoto: pixabay.com

Nadutost i zatvor

Ako nakon konzumiranja mesa imate osećaj nadutosti, to može biti jasan znak da vaše tielo ne može dobro da preradi ovu namirnicu.

Stoga, pokušajte na kratko vreme da ga izbacite iz ishrane.

Takođe, budući da ne sadrži vlakna koja u organizam unosimo putem voća, povrća i žitarica, može negativno uticati i na našu probavu. Povećani unos proteina dovodi do toga da ga telo teže razgrađuje, a to dovodi do pojave zatvora. 

Kamen u bubregu

Prekomerni unos proteina može loše uticati i na rad bubrega.

Naime, životinjski proteini puni su spojeva nazvanih purini koji se razgrađuju na mokraćnu kiselinu, a povećana koncentracija iste povećava rizik od razvoja kamena u bubregu. 

Uatim, unosom proteina kroz crveno ili belo meso, unosimo i povećanu količinu azota, a posledica toga je višak kalcijuma koje telo pokušava da izbaci kroz bubrege.

 

Loš zadah

Meso spada u namirncie koje uzrokuju loš zadah iako mnogi toga nisu svesni. 

Uzrok te neprijatne pojave je nemogućnost organizma da preradi velike količine proteina. Posledica je spora razgradnja u crevima nakon čega se toksini poput amonijaka ispuštaju u telo i između ostalog izlaze kroz usnu duplju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading