(RECEPT) Novi aromatični ukus prema kome ne možete biti ravnodušni: Kolač sa limunom i lavandom

Autor:

Lifestyle

24.07.2020

10:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored toga što se od lavande spravlja vrlo popularno eterično ulje, od ove biljke dobija se i mirišljavi šećer koji obogaćuje svaki kolač.

-

RepublikaFoto: pixabay.com

 

Šećer od lavande je izuzetno aromatičan, a u kombinaciji sa limunom daje spoj koji je apsolutno neodoljiv. Kolač blago kiselog ukusa sa notom lavande, koja delom podseća na vanilu, je ono što je potrebno za savršeni užitak.

SASTOJCI:

Šećer sa lavandom

- 650 g šećera
- Dve kašike suve lavande

Kora

- 230 g otopljenog maslaca
- 100 g šećera od lavande
- Dvije žličice ekstrakta vanilije
- Pola čajne žlice soli
- 260 g brašna

Nadev:

- Osam velikih jaja
- 305 g limunovog soka
- 550 g lavandinog šećera
- Kora od dva limuna
- 65 g brašna
- Šećer u prahu za dekoraciju

RepublikaFoto: pixabay.com

PRIPREMA:

Šećer sa lavandom

Osušenu lavandu stavite u blender i mešajte deset do petnaest sekundi dok se ne pretvori u male komade. Zatim dodajte jednu kašiku šećera i mešajte dok se lavanda i šećer ne stope. Nakon toga dodajte preostalu količinu šećera i dobro sjedinite.

Kora

U činiji umutite rastopljeni maslac, lavandin šećer, vanilu i so. Kad pomešate, dodajte brašno i mešajte  lopaticom dok se ne sjedini. Pripremljeno testo stavite u posudu za pečenje prekrivenu folijom i pritisnite ga kako bi se ravnomerno rasporedilo.

Pecite trideset minuta na 180 °C dok na vrhu ne bude zlatno smeđe boje. U međuvremnu možete da se posvetite primpremi fila.

 

 

Fil

U velikoj činiji umutite jaja, limunov sok, šećer lavande i koru limuna, a zatim umešajte brašno. Kada je kora gotova, izvadite je iz rerne i prelijte filom, zatim sve vratite u rernu na 160 stepeni i pecite još 25 minuta. Nakon toga izvadite posudu iz rerne i ostavite da se ohladi dok ne postigne sobnu temperaturu. Pre posluživanja kolač možete posuti šećerom u prahu i dekorisati sa nekoliko pupoljaka lavande.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading