Uz ovaj kratak "kurs" bićete maher na pijaci: Prepoznajte lako SVEŽU lubenicu, a otkrivamo i SUPER TRIK kako da provalite da je ZRELA!

Autor: Republika

Lifestyle

03.07.2020

13:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koliko puta vam se dogodilo da kupite lubenicu i da doživite razočarenje kada je isečete i shvatite da je ustajala? Ovo je veoma česta pojava jer prodavci nabavljaju bostan u velikim količinama

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Lubenica prerezana napola koja služi kao ogledni primerak u prodavnicama nikada ne bi trebala biti jedino merilo za kupovinu čitave lubenice.

Naime, neupućenost u osnovne karakteristike sveže i zrele lubenice nerietko završi razočarenjem nakon što je donesemo kući i isprobamo sadržaj.

Uz nekoliko pravila lako ćete među gomilom zelenih lopti pronaći onu sočnog sadržaja

1. Šare na lubenici odaju njenu starost, stoga uvek birajte onu sa svetlijim šarama jer takve su zrelije, samim tim ukusnije i sočnije. Osim toga strana na kojoj je lubenica ležala na zemlji treba biti žute boje, bela pak ili svetlozelena boja znak su nedovoljno zrelog ploda. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Na ove "mrlje" treba da obratite pažnju

SUPER TRIK: Ovako ćete sigurno znati da je lubenica zrela!

Ono na šta treba da obratite pažnju jeste "mrlja" koja je nastala na mestu na kojem je lubenica ležala na zemlji... 

Ta "mrlja" trebalo bi da bude žućkaste ili krem boje i to znači da je bostan zreo, a u slučaju da je bela ili zelenkasta - to znači da je lubenica zelena, a samim tim neće biti ni slatka.

2. Obratite pažnju na težinu lubenice, ukoliko je za veličinu neočekivano lagana znači kako je njen sadržaj suv i nema dovoljno soka. 

3. Ukoliko lubenica ima peteljku i ona vam može biti merilo svežine, naime zavinuta peteljka znak je zrelog i svežeg sadržaja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

4. Zvuk sočne lubenice treba da odzvanja, stoga je uzmite u ruke i člankom prsta kuckajte po njoj sa svih strana, ukoliko je zvuk tup, ne kupujte. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading