Naučnici se usaglasili: Od jedne važne stvari zavisi da li ćete smršati

Autor: Telegraf, Republika

Lifestyle

23.05.2020

03:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Balans između gojenja i gubljenja kilograma u najvećoj meri zavisi od onoga što jedete i od toga koliko ste fizički aktivni, ali mnogi zapostavljaju jedan veoma bitan faktor.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, studija koju su sproveli naučnici sa Vanderbiltovog univerziteta, u Nešvilu u SAD, ustanovila je nije bitno samo koliko kalorija unosite, nego i da vreme u koje ih unosite određuje koliko kalorija ćete uspeti da sagorite, piše Science Daily.

Vaš biološki sat i san utiču na to na koji način vaš organizam obrađuje hranu, pa se efektivnost u sagorevanju masti menja u zavisnosti od doba dana. Cirkadijalni ritam vašeg tela programiran je da sagori mast tokom spavanja, pa kada preskočite doručak i umesto toga jedete kasno uveče, odlažete sagorevanje masti.

Istraživači su nadgledali metabolizam sredovečnih i starijih osoba u laboratorijskim uslovima tokom dve sesije u trajanju od 56 sati. U svakoj od sesija, ručak i večera su služeni u isto vreme, u 12:30 i 17:45, ali se vreme trećeg obroka razlikovalo. Nekima je davan doručak u 8:00, dok su drugi dobijali podjednako hranljiv obrak u 22:00, a tokom noći obe grupe provodile su isti broj sati u spavanju.

Iako se količina obroka ni aktivnsot subjekata nisu razlikovali, ispostavilo se da su oni koji su jeli kasno uveče sagorevali manje masti nego oni koji su treći obrok imali ujutru.

To je istraživače dovelo do zaključka da vreme obroka u toku dana značajno utiče na to koliko kalorija ćemo sagoreti, a koliko skladištiti, zbog čega su još jednom podvukli važnost doručka.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading