Obilje proteina na vašem tanjiru: Namirnica koja snižava holesterol i poboljšava probavu!

Autor: Republika

Lifestyle

24.04.2020

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Leblebija, slanutak ili slani pasulj, samo su neki od naziva moćne biljke koja se stotinama godina koristi u ishrani.

Foto: youtube.com/Zdravi i jednostavni recepti
Ukusno jelo

U 100g leblebije nalazi se 19g proteina, odnosno oko 360 kalorija, što ovu namirnicu čini jednom od onih koje nas dobro zasite. Bogata je i prehrambenim vlaknima koja snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi, ali i poboljšavaju probavu.

Dobar je izvor gvožđa, kalcijuma i kalijuma. Reč je o namirnici sa niskim glikemijskim indeksom, reguliše šećer i količine insulina u krvi, zbog čega se preporučuje osobama koje boluju od dijabetesa.

Još jedna pozitivna strana je ta što je cenovno vrlo pristupačna.

Kako skuvati leblebiju?

Obavezno je potopite 8 sati pre kuvanja, a idelno bi bilo veče pre termičke obrade. Potopite u dosta hladne vode jer će zrna nabubriti i udvostručiti svoj volumen. Ako želite da skratite vreme kuvanja, u vodu tokom potapanja dodajte pola kašičice sode bikarbone.

Ujutru dobro isperite.

Napunite lonac svežom vodom, pa kuvajte na srednjoj temperaturio oko sat vremena.

Vreme kuvanja može se produžiti u zavisnosti od toga koliko dugo je leblebija bila potopljena u vodi, u kakvom loncu kuvate i sl.

HUMUS

Humus je jedan od najčešćih načina za pripremu leblebije. Reč je o bliskoistočnom namazu koji se pravi od ove mahunarke, uz dodatak maslinovog ulja, limunovog soka, belog luka i tahinija, odnosno paste od sezama.



Možete ga napraviti za nekoliko minuta u dobrom blenderu ili seckalici, a potom ga poslužiti s hrskavim šargarepama, svežim krastavcima i paprikama, krekerima ili čipsom. Takođe, možete ga i mazati na hleb kao paštetu, ali i dodati kao kremasti umak uz brojna druga jela.

FALAFEL

Drugo najpopularnije jelo u svetu od leblebije je falafel. Reč je o prženim kuglicama mlevene leblebije s različitim začinima koje se vrlo lako mogu pripremiti i u kućnoj varijanti.

Foto: youtube.com/Food Wishes
Falafel

Falafel se služi s umakom po želji i povrćem u tortilji, pecivu ili kao prilog drugim jelima.

PROTEINSKE PALAČINKE

Leblebiju možete samleti i u fini prah, pa napraviti brašno. Brašno od leblebije može se iskoristiti za pripremu brojnih jela, a posebno su fine proteinske palačinke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading