8 saveta italijanskog kuvara koji će vas učiniti BOGOM TESTENINA!

AUTOR: Republika

nedelja, 12. 4. 2020.| 05:14

0

Malo je ljudi koje ne vole da jedu testeninu, ali isto tako je malo onih koji znaju pravilno da je pripreme.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nakon što je sklonite s vatre, prebacujete u cediljku i automatski - pod mlaz vode. Videli ste da se "to tako radi", ali ne znate zašto. Ne znate, jer razlog ne postoji. Testenina se ne sme ispirati pod vodom. Ovu i još sedam grešaka u kuvanju popularne namirnice navodi pravi znalac - italijanski kuvar Saša Marks koji već godinama kuva u restoranima širom SAD-a.

Za portal Serius Eats otkriva koje greške većina ljudi pravi s testeninom, neke od njih čak i pre kuvanja. Proverite da li ih i vi pravite, pa ispravite i postanite pravi majstori u pripremanju paste na bezbroj načina.

1. Dodavanje ulja u vodu

- U čemu je stvar s uljem? Ako ga sipate u vodu u koju ćete kuvati testeninu, potrošićete ga uzalud. Bolje ga iskoristite za umak - kaže on i dodaje da ulje u vodi neće sprečiti da se testenina zalepi. Neće se lepiti ako je mešate s vremena na vreme tokom kuvanja.

2. Lomljenje špageta

Ovo je najgore što možete uraditi sa pastom. Svaka vrsta testenine s razlogom ima svoj oblik. Želite li kratku, nemojte kupovati špagete.

pixabay.com
Ne lomite špagete!

- Lomljenje duge testenine kako bi stala u lonac je kriminalno delo - šaljivo će Marks.

3. Ispiranje pod mlazom vode

Ovaj korak uopšte nema smisla. Kada je kuvana, testenina je gotova. Spremna da je polijete umakom i servirate.

- Ipak, postoje oni koji testeninu ubace u cediljku i isperu vodom. Jedino racionalno objašnjenje vidim u tome da žele sprati svoje grehe i ukloniti otiske prstiju s testenine - objašnjava kuvar te dodaje zbog čega ne smete ispirati testeninu - sva ona fina skrobna voda, koja je dobra stvar, nestaće u slivniku i testenina neće biti ukusna, koliko bi trebala biti.

4. Poslužiti s umakom ili bez?

Treba li testeninu poslužiti bez umaka, pa da umak svako sebi stavi ili sve treba pomešati i tako servirati ? Ako i vas muči ova dilema, sad je vrijeme da je razjasnimo. Italijanski kuvar tvrdi kako testeninu treba servirati s umakom, odnosno pomešati s njime pre nego što je iznesete na sto, a onda ako neko želi, neka doda u tanjir još umaka. Testenina je najbolja kada je svaki komadić obložen ukusnim umakom.

5. Sveža testenina

Možda mislite da je svježa testenina bolja od suve, ali niste u pravu. One su jednostavno različite i namenjene drugačijim umacima. Sušena testenina jednako je kvalitetna kao i sveža.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

6. Kuvanje

Ako se testenina raspada nakon što je proceđena ili je puna vode, predugo ste je kuvali. Isto tako nije dobro niti da je premalo kuvana. Italijani vole al dente testeninu i takva je čak zdravija, od one koja se duže kuva jer ima niži glikemijski indeks, ali nije dobro kada je još "živa" na tanjiru. Umeće je naći sredinu i savršeno skuvati testeninu.

7. Prethodno narendani sir

Puno je bolje kupiti komad tvrdog sira i izrendatiga direktno na testeninu, nego kupiti već narendani sir ili ga pak narendati i ostaviti u posudi u frižideru. Takav sir gubi na kvalitetu, postaje pretvrd i bezukusan.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

8. Previše umaka

Ne postoji ni jedan opravdani razlog da testenina pliva umaku. Ako pripremate testeninu s umakom, količina umaka vrlo je bitna.

- Trebalo bi ga biti tačno toliko da dobro prekrije svu pastu, ali više od toga bilo bi previše. Testenina treba biti "obučena u umak, a ne utopljena u njemu", slikovito će ovaj kuvar, otkrivajući zbog čega Italijani osnovnu testeninu s umakom nazivaju pastasciutta - suva testenina. Razlog je taj što ona nije pasta in brodo (što bi bila supa minestrone ili maneštra) ili pasta al forno (zapečena testenina).

Raspberry pi 4 lansira verziju sa 8GB rama
Raspberry pi 4 lansira verziju sa 8GB rama
0
Muče vas dosadne gljivice na noktima? Uradite OVO i bolest se više nikada neće vratiti!
Muče vas dosadne gljivice na noktima? Uradite OVO i bolest se više nikada neće vratiti!
0

KOMENTARI 0


Tajni sastojak velikih kuvara: Često je bacamo, a ona je zapravo ključna za pripremanje ukusnih specijaliteta
Tajni sastojak velikih kuvara: Često je bacamo, a ona je zapravo ključna za pripremanje ukusnih specijaliteta
0
(RECEPT) Nije jabuka iz raja, ali ukus je rajski: Hrskavi kolutići luka koji su opčinili ceo svet!
(RECEPT) Nije jabuka iz raja, ali ukus je rajski: Hrskavi kolutići luka koji su opčinili ceo svet!
0
Kako da znate da li su jaja pokvarena i kako da im produžite rok trajanja?
Kako da znate da li su jaja pokvarena i kako da im produžite rok trajanja?
0
Ne spremaju se baš tako lako: Ovo je TAJNA savršenih knedli!
Ne spremaju se baš tako lako: Ovo je TAJNA savršenih knedli!
0
Muče vas dosadne gljivice na noktima? Uradite OVO i bolest se više nikada neće vratiti!
0

Muče vas dosadne gljivice na noktima? Uradite OVO i bolest se više nikada neće vratiti!

Ako vas muči nesanica, treba da znate OVO kada uveče rešite da se častite čokoladom!
0
Ako vas muči nesanica, treba da znate OVO kada uveče rešite da se častite čokoladom!
Raspberry pi 4 lansira verziju sa 8GB rama
0
Raspberry pi 4 lansira verziju sa 8GB rama
Psi ipak nisu daltonisti! Evo zašto ne mogu da vide sve boje
Ljubimac

Psi ipak nisu daltonisti! Evo zašto ne mogu da vide sve boje

B92, Republika

 - ponedeljak, 1. 6. 2020. u 04:13 0

Psi ipak nisu daltonisti i vide boje, ali imaju uži spektar od ljudi, piše Reader's Digest.

Amerika otvara vrata putnicima iz Evrope, ali će samo iz OVIH zemalja moći da se ode u SAD
Putovanja

Amerika otvara vrata putnicima iz Evrope, ali će samo iz OVIH zemalja moći da se ode u SAD

Republika

 - ponedeljak, 1. 6. 2020. u 03:12 0

Pojedini putnici iz Evrope uskoro će moći da putuju u SAD, izjavio je američki predsednik Donald Tramp.

Vreme je za savršeni izgled butina i zadnjice: Masaža medom uklanja celulit kao od šale
Lepota

Vreme je za savršeni izgled butina i zadnjice: Masaža medom uklanja celulit kao od šale

Informer, Republika

 - ponedeljak, 1. 6. 2020. u 02:11 0

Možda ovog leta nećete otići na more, ali ćete verovatno uživati na bazenu ili gradskoj plaži. Ukoliko vam se u prethodnom periodu...

Pomračenje meseca u Strelcu značajno će uticati na naše živote
Horoskop

Pomračenje meseca u Strelcu značajno će uticati na naše živote

Republika

 - ponedeljak, 1. 6. 2020. u 01:49 0

5. juna na nebu će se desiti važna astronomska pojava koja će svojom energijom značajno uticati na naše živote.

HOROSKOP ZA PONEDELJAK 1. 6 - Bikove će na poslu obuzeti bes, Vodolije preispituju svoju ljubavnu vezu
Horoskop

HOROSKOP ZA PONEDELJAK 1. 6 - Bikove će na poslu obuzeti bes, Vodolije preispituju svoju ljubavnu vezu

Republika

 - ponedeljak, 1. 6. 2020. u 01:49 0

Dobro, vreme je da malo pogledamo i u nebo... Planeta levo, planeta desno, konstalacija ovde, konstelacija onde - toliko je toga što nam...

Žene sa OVAKVIM oblikom usana su najbolje u krevetu
Žene sa OVAKVIM oblikom usana su najbolje u krevetu
0

Nedavna studija objavljena u "Žurnalu seksualne medicine" pokazuje da oblik usana može da okrije...

Dobro se pogledajte u ogledalo jer bore mogu ukazati na bolesti
Dobro se pogledajte u ogledalo jer bore mogu ukazati na bolesti
0

Studija koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Džon Hopknis, otkrila je da postoji veza između...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 1. 6. 2020.