ČUDO RUSKE NARODNE MEDICINE: Mršavite uz ren!

Autor:

Lifestyle

12.10.2017

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo povrće čisti organizam, podstiče probavu, stimuliše apetit, pomaže kod umora, a odlično je za regulaciju šećera u krvi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Idealna namirnica ako volite ljuto

Ne postoji Rus koji bar jednom nije probao korenastu biljku ren, vekovima naširoko korišćenu u narodnoj medicini. Ova višegodišnja biljka poznata je po ljutoj aromi, ali i po snažnoj ulozi koju ima kada je borba s raznim boljkama u pitanju.

Tako ren čisti organizam od toksina i podstiče varenje. On je prirodni antibiotik, širi krvne sudove, olakšava disanje, zagreva telo, stimuliše imunitet i apetit, a dobar je i kod anemije.

Prirodan antioksidans

Ruski travari preporučuju upotrebu rena za bronhitis, probleme sa bubrezima, gihtom i crevima. Ren čisti organizam i ubrzava metabolizam, time utiče na smanjenje kilograma, zbog čega je preporučljivo da ga češće konzumiraju oni koji žele da izgube koji kilogram. Njegovo korišćenje se savetuje i dijabetičarima i onima koji konstantno osećaju umor. Bogat je kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i fosforom, kao i aromatičnim biljnim uljima. U 100 grama svežeg rena može da se nađe oko 80 mg vitamina C. Koren rena sadrži mnoga fitohemijska jedinjenja koja mu daju karakterističan ljut ukus i aromu. Ovo svojstvo je značajno jer je to pokazatelj da ova biljka predstavlja prirodan antioksidans. Njegovo efikasno delovanje najbolje se primećuje kada je organizmu potrebno čišćenje od slobodnih radikala. Zato ukoliko želite sebi da priuštite detoksikaciju i time ojačate imunitet, ren je najbolji i najsigurniji izbor.

Prepun vitamina

Ovo aromatično ljuto povrće koristi se vekovima u medicini. Ren pomaže da se svari masna hrana, ali i otvara apetit.

- Ren, ukoliko ga konzumirate u umerenim količinama, stimuliše apetit, ali i bolju probavu. Zbog toga je odličan kada jedete neka teška, masna jela. Pomaže i boljem radu jetre - kaže Elena Vovk, gastroenterolog sa državnog moskovskog univerziteta.

Ruski dijetetičar Elena Nikitova ukazuje na mnogo vitamina i minerala koji obogaćuju ren, a koji su nam neophodni za svakodnevno funkcionisanje organizma.

- Ova biljka sadrži velike količine vitamina C i onih iz grupe B. Čak i male količine rena u jelu tokom dana mogu da budu sasvim dovoljne da se nadoknadi manjak vitamina u organizmu. U ovom povrću ima i natrijuma, kalijuma, kalcijuma, fosfora i gvožđa, pri čemu je natrijum u renu organski i mnogo manje štetan nego u morskoj soli - napominje dr Nikitova.

RECEPTI PROTIV BOLJKI

  • Disajni problemi - astma i bronhitis. Pomešajte 200 grama rena sa sokom dobijenim od tri srednja limuna. Pijte jednu kafenu kašiku ovog napitka dva puta dnevno: ujutru na prazan stomak, pre doručka, i jednom posle večere. Već za tri dana ćete očistiti pluća od nagomilanog sekreta, osetićete olakšanje i disaćete normalno.
  • Glasne žice. Ovo je lek Genadija Malahova, namenjen učiteljima, pevačima i svima koji mnogo opterećuju glasne žice. Izrendajte koren rena da dobijete jednu kašiku izrendane mase. Dodajte jednu kašiku meda i dobro izmešajte. Uzimajte po pola kašičice ove mešavine i lagano sisajte. Od ovoga se oporavljaju glasne žice.
  • Višak kilograma. Ovaj recept salate za mršavljenje preporučuje Genadij Malahov u svojoj emisiji o zdravom životu. Izrendajte dve kisele jabuke. Dodajte 50 grama izrendanog korena celera i malo izrendanog korena rena. Salatu začinite kefirom. Ona "jede" suvišne kalorije i treba je konzumirati uveče.
  • Angina. Izrendajte ren i jednu supenu kašiku dodajte u 100 ml ključale vode. Kada se ohladi, ovim napitkom ispirajte grlo, a rezultati će biti vidljivi za vrlo kratak period.
  • Gastritis. Kafenu kašiku rendanog rena razblažite ključalom vodom i s vremena na vreme pijte kako biste osetili olakšanje u stomaku i poboljšali apetit.
  • Sinusi. Preporuka je da svež ren narendate i prelijete vinskim sirćetom, a potom stavite u flašu od pola litra i zatvorite. Smesu držite deset dana na sobnoj temperaturi uz povremeno mućkanje. Kada istekne ovaj rok, nekoliko puta tokom dana preko otvorenog grlića boce udišite isparenja pet minuta. Istom tečnošću natopite tkaninu i držite je tokom noći na čelu ili potiljku. Terapija traje pet dana, što je dovoljno da vas ljut i jak miris rena u sirćetu reši sinusitisa i neprijatnih glavobolja. Jedno od rešenja je i da naribate 50 grama rena, ubacite ga u pet decilitara vode i stavite da provri. Nakon toga stavite glavu iznad lonca, prekrijte je peškirom i udišite paru.
  •  

     

    Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    Komentari (0)

    Loading