Sreća nadohvat ruke: Ove namirnice stimulišu mozak i poboljšavaju raspoloženje

Autor:

Lifestyle

22.03.2020

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrana koju unosimo utiče ne samo na naše telo već i na hemijske procese koji se odvijaju u mozgu. Tako pojedine namirnice koje unosimo mogu pomoći da se osećamo sveže, puni energije i dobrog raspoloženja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naminrnice koje su bogate mineralima kao što su magnezijum i cink, složenim uglenim hidratima, kao i vitaminima, stimulišu hemijske procese što vodi ka većoj aktivnosti mozga i boljem raspoloženju.

Za razliku od hrane bogate mikronutritijentima, gazirana pića i industrijski prerađena hrana koja je puna aditiva i prostih šećera, ukoliko se svakodnevno unosi, može dovesti do pojave lošeg raspoloženja, pa čak i blage depresije. Zato se trudite da svoje prehrambene navike zasnivate na svežim i prirodnim sastojcima koji će vam dati energiju i dobar osećaj svakog dana.

 

 

Crni pasulj

Ova namirnica bogata je magnezijumom i antioksidansima koji sprečavaju oksidaciju masti i delovanje slobodnih radikala u telu. Nedostatak magnezijuma povezan je sa bolovima u mišićima, glavoboljom i padom raspoloženja. Unos dovoljne količine magnezijuma tokom dana stimulisaće mozak da luči više serotonina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Uvek uz obrok koristite hleb od celih zrna žitarica

Hleb od celih žitarica

Žitarice su pune kompleksnih šećera. Njihova odlika je da se u organizmu razlažu duži vremenski period nego što je to slučaj sa prostim šećerima (beli šećer). Zato kada vam se sledeći put prijede "nešto slatko", probajte da pojedete parče hleba ili činiju ovsenih pahuljica zaslađenih medom.

Takođe, studije su pokazale da loše varenje može dovesti do pada raspoloženja i pojave depresije, a unos celovitih žitarica poboljšava mikrofloru u crevima što doprinosi boljem radu ovog važnog organa.

 

 

Blitva

Blitva sadrži betaine, važan protein koji stimuliše produkciju serotonina u mozgu. Isto tako, ovo izuzetno zdravo povrće sadrži i velike količine folne kiseline čiji je zadatak da stabilizuje mentalne procese i obezbedi uravnoteženu funkciju mozga.

RepublikaFoto: pixabay.com
Čaj od kamilice opušta

Čaj od kamilice

Do sada se uglavnom smatralo da čaj od kamilice pomaže da se bolje zaspi jer pomaže u opuštanju i smirivanju srčanog ritma. Međutim, najnovije studije pokazale su da kamilica pomaže i u poboljšanju kognitivnih funkcija tokom dana. Tako da, najbolji način da se završi dan jeste uz šolju toplog čaja od kamilice koji će pomoći da se utone u sladak san.

 

 

Sok od borovnice

Prirodno ceđeni sok od borovnice pun je vitamina C koji poboljšava imuni sistem i daje mozgu neophodnu energiju kako bi što bolje funkcionisao. Takođe, borovnice sadrže i značajnu količinu resveratrola, za koji su američki naučnici utvrdili da pomaže u otkalanjanju depresije.

Borovnice možete jesti i celovite jer su odličan izvor cinka, minerala koji doprinosi boljem radu mozga i poboljšava izgled kože.

 

 

Ono što radimo sa svojim telom utiče i na naš um. Tuga i osećaj neraspoloženja ne mora uvek da bude posledica nekih događaja u našoj okolini. Probajte da što više unosite ove namirnice koje popravljaju raspoloženje i brzo ćete uvideti koliko ste energičniji i manje nervozni.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading