SUPERPOVRĆE: Nema zdravlja bez kupusa

Autor:

Lifestyle

10.10.2017

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova namirnica ima antioksidantno i antiseptičko dejstvo, jača imunitet i povoljno deluje u slučaju brojnih bolesti i tegoba.

 

 

 

 

Zeleni i crveni kupus oduvek je bio cenjen, pogotovo kao lek. Ljudi ga koriste tokom čitave godine jer nije zahtevan za sađenje i održavanje u poljoprivredi. Setva za proizvodnju rasada ranog kupusa u toplim lejama je u toku, tačnije počinje od polovine pa traje do kraja februara dok se rasađivanje obavlja početkom aprila, a berba počinje od juna i traje sve do jula.

Bilo da je kiseo ili sirov, kupus je dokaz da priroda može da izleči sve. Ispitivanja su potvrdila da ima antioksidantno i antiseptičko dejstvo, jača imunitet i povoljno deluje u slučaju brojnih bolesti i tegoba. Ova biljka u sebi sadrži spektar vitamina i minerala: pre svega vitamin C, fosfor, kalcijum, cink, magnezijum, vitamine A, B1, B2. Na primer, u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C, što zadovoljava celodnevne potrebe. Sadrži belančevine, kao i određeni procenat gvožđa. Kupus sadrži i hlorofil, koji je biljni hemoglobin. Preporučuje se uglavnom sirov jer kuvanjem gubi mnoga lekovita svojstva. Evo protiv čeka se ova biljka bori i na koji način uspeva da izleči mnoga oboljenja.

  • Reguliše varenje - Njegov svež sok delotvoran je pri lečenju problema s crevima i s čirom na želucu. Od tri do četiri nedelje, uz pravilnu ishranu i jednog litra soka od kupusa, može da se otkloni čir na želudcu, pokazalo je istraživanje.
  • Štiti mozak - Sok od svežeg kupusa štiti mozak od štetnog delovanja slobodnih radikala i štete koju prouzrokuje starenje.
  • Giht i reuma - Zbog velike količine minerala i kalijuma, kupus podstiče izlučivanje vode iz tela i leči bolesti izazvane poremećenom razmenom materija, kao što su giht i reuma.
  • Afrodizijak - Jedan od vodećih afrodizijaka - ako ga jedete dva puta dnevno u razdoblju od nedelju dana, vaš libido doživeće otkrovenje.
  • Povišeni holesterol - Srednje velika šoljica naseckanog kupusa ima svega 22 kalorije. Stoga ne čudi popularnost takozvane kupus dijete, koja navodno daje odlične rezultate.
  • Protiv artritisa - Ukoliko uzimate jednu ili dve čaše svežeg soka od sirovog kupusa svakog dana između obroka, možete se rešiti upale creva i artritisa.
  • Protiv malokrvnosti - Zbog velike količine mineralnih soli, vitamina i hlorofila, preporučuje se malokrvnim osobama da ga jedu sirovog ili kuvanog na pari, te da svakog dana popiju dve čaše isceđenog soka.

     

  • Kožna oboljenja i gnojne upale žlezda - Rešavaju se listovima kupusa koji suzbijaju upale i izvlače gnoj. Na gnojno mesto stave se tri kupusova lista tako da pokriju veliku površinu i da se ostave nekoliko sati. Postupak se može ponavljati sve dok obolelo mesto ne ozdravi.
  • Mamurluk - Može se dosta brzo ublažiti ispijanjem dva do četiri decilitra kiselog kupusovog rasola natašte.
  • Rane i opekotine - Zeleni listovi operu se u vodi i obrišu, nožem se izrežu kočanji, a listovi izravnaju. Pre nego što se stave na ranu ili bolno mesto, lagano se ugreju na peći ili peglom. Rana se obloži listovima kupusa tako da oni prelaze njen rub. U početku se listovi menjaju svaka dva, a zatim svaka četiri sata.
  • Plućne bolesti - Najdelotvorniji način borbe s kašljem je list kupusa s medom. Polako odvojite jedan list od glavice. List kupusa spustite na nekoliko minuta u vrelu vodu. Potom jednu stranu namazati medom. Tu stranu gde je med staviti na grudi. Postupak primenite pred spavanje.
  • Bolesti srca - Vitamin C iz hrane štiti srce i krvne sudove tako što smanjuje ukupni nivo holesterola u krvi i povećava dobar HDL holesterol.
  • Proširene vene - Listovi svežeg kupusa su najbolje obloge za lečenje upale vena. Za ovu vrstu obloga potrebna je velika i sveža glavica kupusa da bi i listovi bili veći i da bi obuhvatili površinu obolelog mesta. Sveže listove kupusa direktno prisloniti na obolelo mesto, pa ih pričvrstiti.
  • Istegnuća mišića i ligamenata - Poznato je da kupus ublažava upale. Kod upale zglobova jedite salatu od kiselog kupusa u sva tri glavna obroka i za 10 dana videćete rezultate.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading