Recept za osvežavajući napitak koji jača imunitet i štiti od infekcija

Autor:

Lifestyle

17.03.2020

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci su saglasni u tome da je najbolji način da se sačuvamo od koronavirusa jačanje imuniteta. Za izgradnju jakog imunog sistema važno je da dobro spavamo, jedemo kvalitetno, ali i da se često hidriramo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Hidratacija pomaže svim unutrašnjim organima da bolje rade i da se lakše izbore sa napadima virusa. Za jačanje imuniteta možete napraviti napitak od vode, limuna i đumbira, koji će vas osvežiti i biti najbolja zamena za sokove i gazirane napitke koji su puni šećera što loše utiče na imunitet.

Voda

Nezaobilazni element svakog zdravog imunog sistema je voda. Prema preporukama lekara trebalo bi da pijete barem 1,5 litar vode tokom dana kako bi se organizam hidrirao. Nedostatak tečnosti vodi ka dehidrataciji, pojavi vrtoglavica i padu imuniteta jer čitavo telo slabi.

Limun

Ovo voće sadrži veliku količinu vitamina C koje jača i podiže imuni sistem. Ovaj važan vitamin naše telo ne proizvodi te se moramo osloniti na spoljašnje izvore. Limun je tu najbolji izbor, jer pored jačanja odbrambenih mehanizama tela, ima i antiupalno dejstvo na organizam.

 

 

Đumbir

Ovaj aromatični koren sadrži gingerol, moćan antioksidans koji pospešuje organizam da izbacije toksine i ima jako protivupalno dejstvo, naročito na pluća i stomak.

Med

Bogat je polifenolima i antioksidansima koji umirujuće deluju na organizam. Takođe, sadrži puno minerala koje telo čine jačim i otpornijim na različite virusne i bakterijske infekcije.

 

 

Kombinacijom ovih sastojaka dobićete ukusan napitak koji će ojačati vaš imuni sistem i učiniti vas otpornijim na različite vrste infekcija, između ostalog i koronavirusa.

Sastojci:

  • Komad svežeg đumbira 
  • -600 ml vode
  • Polovina limuna
  • 1 kašika meda

 

 

Priprema:

U jedan veći sud sitno narendajte đumbir, zatim ga prelijte vodom. Nakon toga iscedite limun i dodajte kašiku meda. Sve sastojke u posudi dobro promešajte i nakon toga procedite kroz krpu ili gazu. Ovaj napitak možete ohladiti i koristiti kada vam je potrebno osveženje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading