Olakšajte sebi muke dok ste na dijeti: OVO voće uništava masne naslage

Autor:

Lifestyle

03.03.2020

19:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Voće je izuzetno hranljivo, puno vitamina i antioksidansa, ali ima i jednu manu jer sadrži veliku količinu ugljenih hidrata i prostih šećera. Stoga nutricionisti često preporučuju da se tokom dijete izbegava konzumacija voća. Ali, postoji i voće koje će zadovoljiti vašu želju za slatkim stvarima i doprineti da više sagorevate masne naslage.

RepublikaFoto: pixabay.com
Konzumacija određenog voća doprineće bržem sagorevanju masti

Većina voća sadrži dosta kalorija, međutim, grejpfrut, papaja i ananas nemaju veliku energetsku vrednost, ali zbog svog nutritivnog sastava izuzetno su korisni kod dijeta jer pomažu u sagorevanju masti.

Grejpfurt

Ovo voće sadrži veliku količinu pektina, jedinjenje koje predstavlja vrstu dijetalnih vlakana koji se nalaze u biljkama. Pektin je izuzetno koristan jer poboljšava funkciju rada creva i vezuje holesterol čime se njegov nivo smanjuje u organizmu. 

 

 

Grejpfurt takođe pomaže u jačanju imunog sistema i, ono što je najvažnije, reguliše metabolizam masti i ugljenih hidrata u telu. Zbog ove funkcije je izuzetno koristan u sagorevanju masnih naslaga, a zbog svog niskog glikemijskog indeksa (šećer iz ovog voća se sporo razlaže i ne postoje napadi gladi), dugo može da zadrži osećaj sitosti.

Nutritivne vrednosti na 100 gr

RepublikaFoto: pixabay.com

Energetska vrednost: 42 kalorije

Masti: 0,1 gram

Ugljeni hidrati: 11 grama

Proteini: 0, 8 grama

Sadrži veliku količinu kalcijuma, čak 135mg na 100 grama

Papaja

Papaja u sebi sadrži veliku količinu enzima papain koji potpomaže sagorevanje proteina i masti u organizmu gradeći specifične hemijske veze sa aminokiselinama.

 

 

Takođe, ovo voće je izuzetno korisno i u poboljšavanju funkcije digestivnog trakta i bolje regulacije stolice. Tokom dijete, vrlo su česti stomačni problemi, da bi ih izbegli, savetuje sa da konzumirate papaju.

Nutritivne vrednosti na 100 grama

RepublikaFoto: pixabay.com

Energetska vrednost: 42 kalorije

Ugljeni hidrati: 11 grama

Masti: 0,3 grama

Proteini: 0,5 grama

Sadrži dosta kalijuma - 182mg

Ananas

Ovo tropsko voće sadrži jedan vrlo važan enzim - bromelain. Moćan antioksidans koji vrlo pozitivno utiče na rad creva i koristi se za lečenje raznih oboljenja - kao recimo probleme sa lošim varenjem i atritis.

 

 

Bromelain u našem telu izaziva hemijske reakcije kojima se razgrađuju proteini i masti, a pored toga doprinosi i apsorpciji aminokiselina. Zato nije veliko iznenađenje što se u mnogim kuhinjama priprema meso sa ananasom. Da bi ste na najbolji način iskoristili proteine koje unosite, preporučljivo je da uz meso ili jaja pojedete i parče ananasa. Kiselkati ukus ovog voća sigurno će doprineti da se osveži dosadan ukus pečenog mesa, a i razbiti monotoniju jednolične ishrane koja se praktikuje na dijeti.

 

Nutritivne vrednosti na 100 grama

RepublikaFoto: pixabay.com

Energetska vrednost: 50 kalorija

Masti: 0,1 gram

Ugljeni hidrati: 13 grama

Proteini: 0,5 grama

Sadrži veliku količinu kalijuma - 109mg.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading