Crni luk vam čuva život: Čisti krvne sudove, smanjuje rizik od srčanog udara, a rešava i jedan problem koji muči sve veći broj ljudi

Autor:

Lifestyle

20.02.2020

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako produžiti život jedno je od glavnih pitanja kojima se bavi savremena medicinska nauka. Nakon brojnih istraživanja i studija, među lekarima postoji slaganje da ključ vitalnosti leži u zdravnoj ishrani.

RepublikaFoto: pixabay.com
Crni luk je bogat antioksidansima i bioflavonoidima

Bolesti srca i krvnih sudova danas odnose veliki broj života širom sveta i umanjuju prosečan životni vek. Nezdrav životni stil, ishrana puna šećera, masti i industrijski prerađenja hrana zapušavaju krvne sudove što može voditi do pojave moždanog, ili srčanog udara, čije posledice mogu biti fatalne.

Zdrava ishrana, zasnovana na nemasnom mesu, voću i povrću održaće vitalnost krvnih sudova, a time i produžiti život.

 

 

Crni luk je biljka koja ima pozitivne efekte na zdravlje krvnih sudova i zato bi je u ishrani trebalo što češće koristiti. Brojne studije utvrdile su da crni luk sadrži veliki broj antioksidanasa, koji su izuzetno važni jer sprečavaju oksidaciju masti u telu, a time i začepljenje vena. Takođe, brojna jedinjenja kojima podstiču i smanjenje nivoa triglicerida u krvi, masti koje mogu izazvati ozbiljne probleme sa krvotokom. No, tu se spisak dobrih osobina ne završava, jer crni luk pomaže i u snižavanju sistoličkog pritiska (krvnog pritiska koji ukazuje da li će se pojaviti srčani napad).

RepublikaFoto: pixabay.com
Crni luk je najbolje jesti sirov bez prethodne termičke obrade

U studiji koju su sproveli britanski nutricionisti, a koja je objavljena u renomiranom naučnom časopisu "The British journal of nutrition", utvrđene se brojne prednosti koje donosi konzumacija crnog luka. 70 ljudi koji su imali prekomerenu težinu i visok krvni pritisak svakodnevno je dobijalo esktrakt crnog luka što je dovelo do smanjenja pritiska, rizika od pojave srčanog udara, ali je istovremeno kod učesnika studije snižen i nivo triglicerida, kao i lošeg (HDL) holesterola, koji je kod mnogih ljudi povišen usled nezdrave ishrane - prenosi britanski Ekspres.

 

 

Istraživači su zaključili da je ovakav pozitivan efekat posledica toga što crni luk sadrži kvercetin, bioflavonoid kojeg naučnici zovu i "kraljem svih flavonoida". Njegova pozitivna dejstva, pored smanjenja krvnog pritiska i triglicerida, pomažu i u suzbijanju alergija, upalnih procesa, a jako je i antibakterijsko dejstvo koje može pomoći u uklanjanu akni.

 

 

Da bi ste najbolje iskorsitili sve hranjlive vrednosti crnog luka, najbolje je da ga jedete sirovog uz obrok, jer ćete na taj način uneti najveću količinu kvercetina koje će telo apsorbovati. Iako crni luk daje izvanredan ukus jelu, termičkom obradom se delom gube njegova pozitivna hranljiva svojstva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marko Markovic

24.02.2020 10:56

Jes jes kako da ne.