Prste da poližeš! Ultra efikasne cake za pravljenje testa, nema greške sa ovim trikovima!

Autor: Jovana Šipčić

Lifestyle

09.02.2020

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bez obzira na to da li pravite neku poslasticu, pogaču, kifle i drugo, jako je bitno kakvo će testo biti. Punjenja i namaze je mnogo lakše napraviti, dok za pravljenje testa postoje brojne cake.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Postoje univerzalni saveti stručnjaka u pravljenju finog testa, koje vam prenosimo.

Sveži ili suvi kvasac

Ovo je verovatno jedna od najvećih dilema oko kojih se uvek vode velike rasprave jer domaćice imaju različita iskustva. Prednost suvog kvasca nesumnjivo je ta što je s njim jednostavnije raditi, a trajnost mu je duža. No, mnoge domaćice tvrde da svež kvasac daje bolje rezultate, pa da testo napravljeno pomoću njega ima bolji ukus, ali i da se bolje podigne. Postoje recepti gde suvi kvasac ima prednost (npr. testo za picu).

Međutim, na svakome je da vidi šta mu najbolje odgovara, a većina kad je u stisci s vremenom, bez problem koristi suvi kvasac. Treba se samo držati uputstva na pakovanju za koju količinu brašna je kvasac namenjen. Takođe, saveti koje vam prenosimo pre svega se odnose na svež kvasac.

Saveti za slatka testa

  • I u slatka testa stavite pomalo soli. Zaokružiće ukus, ali neće se osećati.
  • Za testo za eklere koristite iste količine vode, mleka, šećera i brašna.
  • Testo za palačinke biće ukusnije ako prvo izmešate sve sastojke i na kraju dodate jaja.
  • Kad razvijamo marcipan, koristimo prah šećer da se testo ne bi lepilo.
  • Belanca penasto umutiti, dodati žumanca, pa staviti sa testom za paniranje. Testo će biti vazdušastije.

Saveti za lisnato testo

  • Ne pokušavajte da radite sa neodmrznutim lisnatim testom jer, razvijajući ga dok je još delimično zamrznuto, možete razbiti testo.
  • Ako dok radite sa testom i dođe do pucanja, zakrpite ga tako što ćete u njega utrljati malo vode i spojiti napukle delove.
  • Najbrži način za odmrzavanje lisnatog testa je da odvojite listove, pokrijete svaku plastičnom folijom i ostavite na pultu (daleko od rerne) na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.
  • Toplota je neprijatelj lisnatog testa. Zato je važno da sa njim radite dok je još hladno i da izbegavate rad u toplim i vlažnim danima, u zagušljivoj i zagrejanoj kuhinji ili pored rerne.
  • Veoma bitna stvar u pripremi peciva od lisnatog testa je i da uvek zagrejete rernu 15-20 minuta pre pečenja. Razlog je što rast lisnatog testa zavisi od ujednačene temperature, koju ćete dobiti blagovremenim uključivanjem rerne.

Još nekoliko stvari da bi testo svaki put uspelo

Kada oblikujete testo, poželjno je lagano pobrašnjaviti ruke, radnu podlogu, kao i kalupe, ako njima sečemo testo. Neke domaćice ruke premažu uljem ili maslacem. Uz to, uvek dobro obratite pažnju na recept jer ponekad postoje veća ili manja odstupanja od pravila. Dobar primer je priprema odličnih jednostavnih krofni tako što se pena od kvasca i ostali sastojci ubacuju u posudu i zatim dižu bez ikakvog prethodnog mešanja. Takođe, imajte u vidu da s kvascem treba raditi po osećaju, a nikako kruto i mehanički. Ako vidite da se ne diže brzinom koju možda očekujete, pričekajte da postigne odgovarajući volumen. To može varirati, pa svakako pratite kako se testo diže i tome prilagodite tempo rada.

Testo/hleb bez kvasca

Ako želite izbeći kvasac, za pravljenje hleba koristite kiselo testo kakvo su upotrebljavali stari Rimljani. Naročito se preporučuje osobama koje su sklone gljivičnim infekcijama ili obolelima od kandidijaze. Reč je o mešavini tople vode i brašna u kojoj su se same razvile kulture kvasca.
Jednostavno pomešajte brašno i vodu u razmeri 1:1 ili 2:1. Ostavite pokriveno neka odstoji na sobnoj temperaturi nekoliko dana.

RepublikaFoto: Photo by Mariana Vusiatytska on Unsplash

Bakterije u testu prouzrokovaće karakterističan kiseo miris. Testo za hleb bez kvasca treba svakodnevno promešati bar dva puta. Kada fino zamiriše, dodajte po jednu kašiku brašna i vode, pa promešajte. Isto ponovite i sledeća dva dana.
Posle nedelju dana imaćete gotovo kiselo testo od kojeg možete praviti domaći integralni hleb bez kvasca. Ako želite, dodajte mu kašičicu meda ili šećera.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading