(FOTO) Da li ste čuli za "CRNI BELI LUK"?! Zdraviji je od onog za koji znate i evo kako možete da ga napravite!

Autor: telegraf.rs, Republika

Lifestyle

06.02.2020

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi obožavaju da jedu beli luk, ali ih muči zadah koji je posledica konzumiranja ove namirnice. Sada se pojavio beli luk koji ne izaziva neprijatan zadah. Podjednako je zdrav kao onaj za koji već znamo, još je ukusniji i za kraj najneverovatnija činjenica - crne je boje!

RepublikaFoto: Photo by Luke Besley on Unsplash
Foto: Ilustracija

Beli luk crne boje zgleda kao neko egotično voće ili cveće, prilično neutralnog mirisa, ne ostavlja neugodan zadah, a sadrži brojna blagotvorna svojstva.  Oni koji su ga probali kažu da podseća na ukus sojinog sosa.

Mnogi misle da ovaj luk raste takav u zemlji,  ali zapravo je reč o običnoj glavici koja zahvaljujući procesu fermentacije pod određenim uslovima menja boju, ali na potpuno prirodan način. Zapravo, ova namirnica nastaje procesom kuvanja cele glavice neoljuštenog belog luka, koji se prethodno fermentisao na niskoj temperaturi u toku mesec dana.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Homemade Black Garlic @hankiokhwa #blackgarlic #bawanghitam

A post shared by Jean Olivera Jip (@joj0106) on Jan 31, 2020 at 9:44pm PST

 

Obične glavice belog luka treba da odstoje nekoliko nedelja u vlažnoj sredini sve dok češanj ne pocrni i ne dobije glatku, lepljivu teksturu sličnu pečenom luku,  Izrazita crna boja nastaje zahvaljujući produkciji jedinjenja pod nazivom melanoidin.

 

 

Koje su zdravstvene prednosti "crnog" belog luka?

Beli luk je poznat po svojim brojnim zdravstvenim prednostima, ukljućujući antiupalne efektima, podizanje imunog sistema i poboljšanje funkcija kardiovaskularnog sistema. Dok beli luk crne boje ima manji sadržaj alicina, moćnog sastojka koji belom luku daje brojna svojstva koja unapređuju zdravlje, on sadrži dva puta više antioksidanasa u odnosu na svež beli luk.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako se pravi beli luk crne boje?

Crni beli luk možete da napravite i u kućnoj radinosti, premda je sam proces komplikovan i ne isplati se. Naime, potrebno je neočišćen beli luk staviti na dno posude, a potom je prekriti aluminijskom folijom. Potom se drži u rerni 40 dana na temperaturi od 60 Celzijusovih stepeni.

Drugi način za pripremu belog luka crne boje je nešto lakši. U velikom loncu treba da se kuva danima, a zatim ga ostavite nekoliko dana da se osuši. Domaći crno beli luk se može držati na sobnoj temperaturi do 30 dana ili u tegli u frižideru 6 meseci.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Testing never ends... #downvillage #blackgarlic #artisan #handmade #greeksdoitbetter ??

A post shared by Black Garlic Downvillage (@black_garlic_dv) on Feb 3, 2020 at 1:48am PST

 

Crni beli luk je bogat vitaminom C, B6 i manganom, poboljšava imunitet i apsorpciju minerala. staje na put problemu sa cirkulacijom i reumatoidnom artritisu, a može da posluži i u prevenciji Alcahajmera. Takođe je izuzetno dobar za prevenciju raka, izvrstan je u borbi protiv upala i prehlada, pozitivno deluje na rast i deobu ćelija što izaziva efekat podmlađivanja, pa je poznat i kao čuvar mladosti.  Sadrži oko 35 kalorija po porciji, te predstavlja odličan način da pojačate ukus svog zdravog obroka, a da pritom ne dodate u njega tone kalorija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading