Da li ste primetili da je hrana u avionu drugačijeg ukusa? Ovo je RAZLOG!

Autor: Republika

Lifestyle

03.02.2020

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ste ikada pogledali šta se sve nalazi na kolicima sa hranom koja se služi u avionu, mogli ste primetiti da se na njima često nalazi paradajz sok. Zašto baš taj izbor? I zašto imamo osećaj da je hrana drugačijeg ukusa? Evo odgovora!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jednostavno rečeno, vaš ukus se menja dok ste u vazduhu i postoji biološki razlog za to.

Ako pojedete nešto pre vašeg leta verovatno znate kakvog je to ukusa. Nakon što poletite, vaš osećaj za ukus nije isti kao što je kada ste na zemlji. Mnogo faktora iz aviona utiču na vaše čulo mirisa, što u suštini čini veliki deo čula ukusa, prenosi Business Insider.

Počnimo od kabine koja je ekstremno suva. Suvlja je od nekih pustinja. Kabinski uslovi suše vaše nazalne puteve, što čini da vaše čulo postane manje perceptivno. Ali, to nije jedini deo unutrašnjosti aviona koji umanjuje vaše čulo ukusa. Nizak pritisak u kabini snižava nivo kiseonika u vašoj krvi što znači da olfaktorni receptori, deo vašeg nervnog sistema koji reaguje na miris, postaju manje osetljivi i to slabi vaše čulo mirisa.

Ne utiče samo unutrašnjost kabine na vaša čula. Buka koja dolazi iz motora, takođe ne pomaže vašim čulima. Studija iz 2010. godine je testirala ljudsko čulo ukusa unutar i izvan simulacije avionske kabine. Istraživači su otkrili da je osećaj za slatku i slanu hranu smanjen za 30 odsto dok ste u kabini.

To oslabljeno čulo ukusa pravi dosta problema avionskom keteringu koji mora da modifikuje svaki recept kako bi izbegao stalne žalbe putnika na neukusnu hranu. Kao trešnja na vrh torte dolazi i činjenica da nisu svi ukusi podjednako oslabljeni. Neki sastojci poput karija i limunove trave postaju intenzivniji dok ste u avionu na nebu, dok ukusi cimeta, đumbira i luka ostaju isti. Neke avio kompanije prirodno ojačavaju ukuse određenim voćnim i povrćnim uljima i koncentratima koji se stavljaju umesto soli koji recept zahteva.

Kakve veze ima paradajz sok sa ovom temom? Paradajz sok ima kiselkast ukus koji se naziva umami. On je jedan iz kategorije od pet ukusa pored kojeg su tu i sladak, slan, kiseo i gorak ukus. Studija iz 2015. godine je otkrila da je, kad je umami u pitanju, fenomen obrnut, umami ukus je pojačan u vazduhu.

Sledeći put kad budete leteli, probajte sok od paradajza kako bi vam bilo jasnije o čemu pričamo. Nemojte se previše uznemiriti ako vaš obrok nema ukus kakav ste očekivali. Kuvari se trude da se prilagode nečemu za šta vi ni znate da vam se dešava "tačno ispod nosa".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading