BEZGLUTENSKA ISHRANA NIJE ZA ZDRAVE: Može da našteti organizmu

Republika.rs

Autor:

Lifestyle

05.10.2017

05:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ograničavanje glutena u ishrani može da dovede do dijabetesa tipa 2 ili do tačke neuhranjenosti, dok pirinčano brašno može da izloži ljude štetnim zagađujućim materijama, pokazuju istraživanja.

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Ishrana koja je pomogla Novaku, može da ugrozi vaše zdravlje

 

Široko rasprostranjen trend bezglutenske ishrane uzeo je maha poslednjih godina, posebno otkad je poznati teniser Novak Đoković počeo da jede bezglutensku hranu, pa su njegove uspehe počeli da povezuju sa ovom ishranom. Najbolji srpski teniser u knjizi "Serviraj za pobedu" otkrio je način ishrane koji ga je sasvim preobrazio i doveo na sam teniski vrh. Na osnovu toga, mnogi su požurili da okrive gluten za brojne bolesti, a ovaj način ishrane preporučili milionima širom planete. Međutim, mišljenja o bezglutenskoj hrani su oprečna, a sve je više stručnjaka koji kažu da ne bi trebalo da isključujemo nijednu namirnicu iz ishrane ukoliko želimo da ostanemo zdravi.

Neuhranjenost

Taj-Din je šef laboratorije za istraživanje celijakije na Institutu za medicinska istraživanja "Volter i Eliza Hol" u Melburnu i bavi se stanjem u kom gluten, protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica i ječam, izaziva opasnu imunološku reakciju u crevima pacijenta. Gluten se povezuje sa neobično velikim brojem bolesti, od autizma, demencije i šizofrenije do gojaznosti i dijabetesa tipa 2. Ove tvrdnje, za koje Taj-Din kaže da imaju veoma malo dokaza, pomogle su pojavi trenda bezglutenske ishrane, koju, po njegovom mišljenju, primenjuje oko 30 odsto stanovništva.

S druge strane, nova američka studija tvrdi da bezglutenska ishrana može da doprinese globalnoj epidemiji dijabetesa tipa 2. Istraživači su tokom tri decenije proučavali vezu između unosa glutena, telesne težine i dijabetesa tipa 2, a studija je obuhvatila blizu 200.000 učesnika, od kojih je svaki popunjavao upitnik o ishrani na svake dve do četiri godine. Njih 20 odsto sa najvećim unosom glutena dobilo je dijabetes tipa 2 u 13 odsto manje slučajeva nego osobe sa najmanjim unosom ovog proteina. Ova studija je takođe ustanovila da unos glutena nema očigledan uticaj na telesnu težinu učesnika. Dakle, ograničavanje glutena u ishrani neće dovesti do prevencije dijabetesa tipa 2, već do neuhranjenosti. Druga studija kaže da pirinčano brašno, koje se dosta koristi u bezglutenskoj hrani, može da izloži ljude štetnim zagađujućim materijama.

Pirinčano brašno

Pirinčano brašno je samo jedan od sastojaka koji nadoknađuju nedostatak glutena, što testu daje neophodnu elastičnost, tako da se dobijaju vazdušasti i hrskavi hleb i peciva. U ostale dodatke spadaju skrob iz tapioke i krompira i šećer, kaže Sofi Egan, programska direktorka Američkog instituta za kulinarstvo.

 

- Kada se konzumiraju, dovode do naglog skoka šećera u krvi, koji šteti organizmu - napisala je Eganova prošle godine u Volstrit žurnalu. Prošlomesečno istraživanje otkrilo je da osobe koje duže vreme primenjuju bezglutensku ishranu imaju viši nivo olova, arsena i žive u krvi nego kontrolna grupa koja unosi gluten.

Rouzmeri Stenton, britanska nutricionistkinja, kaže da je veći problem sa bezglutenskom ishranom što je praktikuju oni kojima nije neophodna.

- Ako vam je potrebna bezglutenska ishrana, treba da jedete smeđi pirinač i kinou - one vrste zdravih žitarica koje nisu tako uobičajene. Ali kod ovog trenda vidimo da osobe koje u stvari ne moraju da budu bez glutena jedu bezglutenske kolače, keks i grickalice, što je u suštini nezdrava hrana. To vam neće ništa koristiti, a ako mislite da je u redu da jedete tu hranu u neograničenim količinama, to može da vam naškodi. Takva hrana verovatno sadrži mnogo šećera, masti i soli i drugih nezdravih sastojaka - objašnjava Stenton i dodaje:

- Naravno da neke osobe kažu da se osećaju bolje kad izbace pšenicu. To može biti zato što ne jedete keks, kolače, peciva i sve druge vrste nezdrave hrane koje sadrže pšenicu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Sladjana

17.12.2018 02:33

Koja glupost! Izbacivanjem glutena cete postici suprotan efekat. Postoje bezglutenska brasna koja nemaju visok GI, tako da niko nece dobiti dijabetis tip 2. Problem je sto u prodavnicama za bezglutenske proizvode napice cenu,a sastav je los. Treba uvek citati deklaraciju i znati sta ste procitali. Nkakve razlike izmedju popularnih industrijskih sarenisa (djubreta) i ovih. Naravno uvek se mogu naci zdravi/dobri proizvodi ili praviti kod kuce. Najgore djubre su trans masti (margarin, ulje)skriveni seceri ,emulgatori ,niskomlecni proizvodi i naravno tu je psenicno brasno. Zamenili smo mast sa rafinisanim uljem.