HRANA KOJA TOPI KALORIJE: Vitki uz vino i čokoladu

Autor:

Lifestyle

29.09.2017

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izgladnjivanje i odricanje od hrane tokom držanja dijete može samo da vam naruši zdravlje, a često i oteža skidanje kilograma.

RepublikaFoto: pixabay.com
Dijete nisu ni zdrave ni efikasne

Ono što brojni stručnjaci savetuju jeste da se jede hrana bogata proteinima, omega masnim kiselinama i vlaknima. Da biste ostali siti i zadovoljni svojim telom, pažljivo birajte namirnice i, što je najvažnije, vežbajte, uključite bilo koju fizičku aktivnost tokom držanja dijete. Loren Blejk, dijetetičar i menadžer sportske ishrane u medicinskom centru "Veksner" pri Državnom univerzitetu Ohajo, predlaže namirnice kojih ne morate da se odreknete, jer će vam zbog svog sastava pomoći da istopite mnogo kalorija.

Bobičasto voće

Bobičasto voće, crni luk i vino malo goje. Osobe koje u svoju ishranu uvode namirnice bogate flavonoidima imaju veće šanse da dođu do željene kilaže, utvrdila je jedna studija iz 2015. godine objavljena u časopisu BMJ. Loren Blejk ih konzumira zbog visokog procenta vlakana i vode. Imaju nešto niži glikemijski indeks, pa vam neće tako brzo skočiti šećer u krvi, navodi ona.

 

 

 

Sočivo i pasulj

Više je manje - kada više unosite namirnice pune vlakana poput pasulja ili sočiva, imaćete manje štete, a više koristi. Naime, vlakna potiču od svih jestivih biljaka, često one pružaju osećaj sitosti jer imaju mnogo kalorija u sebi, svakako je veći učinak kada ih konzumirate nego kada ih se odreknete prilikom specifičnog režima ishrane. U jednoj studiji objavljenoj u časopisu Annals of Internal Medicine, navodi se da veći unos vlakana može da donese više koristi nego restriktivniji plan ishrane.

Povrće bez skroba

Paprika, karfiol, pečurke, brokoli, špargla, prokelj - povrće je bez skroba koje ima niži glikemijski indeks, što znači da dovodi do manjeg skoka šećera u krvi i manje gladi. Nasuprot njemu, povrće puno skroba su krompir, grašak i kukuruz. Kod mršavljenja, Blejk savetuje svoje klijente da pola tanjira napune ovim povrćem bez skroba. S druge strane, istraživači sa Harvard univerziteta su ustanovili da su, nakon 24 godine, muškarci i žene koji su unosili povrće bez skroba znatno više mršavili.

 

 

 

Nemasni proteini

Nemasni proteini su često deo jelovnika koje prepisuju nutricionisi. U njih spada belo meso (piletina ili ćuretina), masna riba, kao što je losos, koji je bogat omega-3 masnim kiselinama, kao i mnoge biljne vrste. Zbog svojih bogatih sastojaka ove namirnice su odlično sredstvo za mršavljenje, a kada ih konzumirate, uvek ćete biti siti.

Avokado

Avokado možete da konzumirate tokom cele godine, a idealan je za unos zdravih masti. Ovo egzotično voće, prema mišljenjima stručnjaka, ne može da stvara masne naslage, a pomaže pri sagorevanju kalorija. Loren Blejk navodi da je za nju avokado prirodni puter i mnoga naučna istraživanja pokazala su da avokado ne bi trebalo da nam bude neprijatelj u danima restriktivne ishrane.

 

 

 

Crna čokolada

Kada pojedete komad crne čokolade, ne bi trebalo da vas grize savest, tvrde naučnici. Bogata flavonoidima i zdravim mastima, smanjuje potrebu za štetnim slatkišima, kao i skok šećera u krvi. Blejkova predlaže da se počastite komadićem crne čokolade ili da umešate crni kakao u prahu sa puterom od badema ili kikirikija.

 

 

 

Žitarice od celog zrna

Žitarice igraju važnu ulogu u zdravoj ishrani i ne bi trebalo da ih izbegavate, iako se često vodi polemika oko toga da li su namirnice od pšenice, kao što je hleb, zdrave ili ne. Dakle, ukoliko ne možete ništa da jedete bez hleba, Blejkova predlaže varijantu od 100 odsto pšenice celog zrna ili unos smeđeg pirinča i ovsene kaše, jer su to žitarice od celog zrna koje obično imaju malo više vlakana od hleba.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading